‘Deşi este mai mult decât evident că îngrădirea despăgubirilor victimelor accidentelor de circulaţie prin actul normativ care reglementează asigurarea de răspundere civilă auto – RCA reprezintă un abuz şi, totodată, o încălcare gravă a mecanismului juridic intern, dar mai ales comunitar, asiguratorii încearcă, prin orice mijloace, să impună prin lege un sistem total ilegal care nu reprezintă decât un dispreţ în raport cu dreptul la viaţă’, precizează vineri AVAC într-un comunicat transmis AGERPRES.
Reprezentanţii AVAC mai susţin că rolul magistratului este hotărâtor în stabilirea întinderii prejudiciilor cu privire la lezarea dreptului la viaţă, acesta având suficiente pârghii cu ajutorul cărora să poată să cuantifice cât mai corect întinderea prejudiciului.
‘Atât traumele fizice, cât şi cele psihice se pot evidenţia în mod real, existând suficiente mijloace tehnice, ştiinţifice, de apreciere, iar modul în care acestea afectează viaţa victimei poate fi scos în evidenţă prin mijloace de probă la îndemâna judecătorului’, se mai arată în comunicat.
Potrivit AVAC, este de ‘condamnat’ şi practica unor avocaţi care, ‘sub pretexte total incorecte, abuzând de starea de vulnerabilitate a victimelor, fac promisiuni aberante cu privire la câştiguri fabuloase din aceste traume şi introduc acţiuni în instanţă cu sume realmente nejustificate’.
‘Cu aceeaşi fermitate condamnăm şi poziţia de forţă a asiguratorilor care consideră că orice sumă solicitată în instanţă de victimele accidentelor de circulaţie reprezintă îmbogăţire fără justă cauză. Ambele practici, total incorecte şi păguboase pentru persoanele vătămate, trebuie evaluate cu atenţie, tratate ca atare şi desigur limitate ca şi pondere prin orice mijloace’, precizează sursa citată.
Proiectul de lege privind asigurările de răspundere civilă auto – RCA a fost adoptat de Senat, iar în prezent se află în dezbatere la Camera Deputaţilor în cadrul Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci.