Această valoare reprezintă 94% din despăgubirile acordate în întreg anul 2023 în baza asigurărilor facultative pentru locuinţe.
Potrivit UNSAR, valoarea despăgubirilor reprezintă plăţile efectuate pentru 3.179 de dosare de daună, adică aproximativ 18% din numărul total. Astfel, valoarea medie a despăgubirilor acordate într-un dosar de daună, ca urmare a producerii riscului de furtună, este de aproximativ 7.550 lei, cu 45% mai mult decât venitul mediu al unui român (5.228 lei în luna septembrie, conform INS).
„Furtunile se află în topul riscurilor pe care românii le consideră ameninţări pentru locuinţele lor – 4 români din 10 se tem că furtunile şi vijeliile i-ar putea afecta la un moment dat. Ne putem proteja financiar de aceste consecinţe ale schimbărilor climatice cu ajutorul unei poliţe de asigurare facultativă a locuinţei”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR, citat în comunicat.
La rândul său, Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR, a precizat că numai 17% dintre locuinţele românilor sunt asigurate şi împotriva riscului de furtună prin intermediul unei asigurări facultative, în contextul în care severitatea acestor fenomene capătă noi dimensiuni.
„Faţă de anul trecut, valoarea medie a despăgubirilor achitate pentru acoperirea pagubelor produse de furtună a crescut cu 36%”, a precizat Alina Bărbulescu.
În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru acele locuinţe care sunt deja protejate printr-o poliţă obligatorie PAD. Poliţele facultative oferă un nivel de protecţie extins, la valoarea reală a clădirii şi/sau a bunurilor deţinute, putând acoperi pagubele produse de dezastre naturale, dar şi alte tipuri de riscuri, precum: incendii, explozii, furtuni, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.
De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin adăugarea de clauze dedicate, în funcţie de specificul fiecărei locuinţe şi de nevoile individuale ale clienţilor. De exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi soluţii în cazul unor urgenţe – prin intervenţia unor specialişti atunci când situaţia o impune (avarii instalaţii de apă/gaze/încălzire, pene de curent, avarii ale acoperişului, sistemelor/elementelor de acces în locuinţă etc.).
Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil care deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.