Ordonanța de Urgență 37/2020 acordă debitorilor posibilitatea să-și amâne plata ratelor pentru o perioada curpinsa între o lună și nouă luni, dar fără să depășească sfârșitul acestui an. Măsura a fost luată pentru a-i proteja pe debitorii care întâmpină dificultăți financiare din cauza crizei coronavirusului.
Această cerere adresată astăzi autorităților vine după ce tot în cursul zilei de luni, Otp Bank a anunțat că, în urma consultării cu Ministerului Finanțelor Publice, a reîncadrat creditele de nevoi personale garantate cu ipotecă în categoria creditelor ipotecare. Anterior, în data de 27 mai 2020, Credere arăta faptul că OTP Bank, cu încălcarea prevederilor OUG 37/2020, a procedat la încadrarea creditelor de nevoi personale garantate cu ipotecă în categoria creditelor de consum, aspect care ar fi presupus aplicarea formulei „dobândă la dobândă” și încasarea de către bancă a unor sume de bani necuvenite, după expirarea perioadei de suspendare a ratelor, în contextul pandemiei de coronavirus.
Având în vedere acest caz, Credere consideră că este extrem de important ca Ministerul Finanțelor Publice să efectueze verificări la toți creditorii (bănci sau instituții financiar-nebancare), în interesul consumatorilor din România, pentru că opinia publică să aibă certitudinea că situația de la OTP Bank reprezintă un caz singular. Credere își ia angajamentul de a verifica dacă OTP Bank va opera în contracte, în mod corect, modificările anunțate astăzi și ține să mulțumească pe această cale membrilor asociației care au sesizat problema, de soluționarea pozitivă a acesteia urmând a beneficia mii de consumatori din România.
Asociaţia Credere pentru Informarea, Consilierea şi Educarea Consumatorilor a fost înfiinţată în anul 2018, la iniţiativa unui grup de consumatori care în ultimii 9 ani s-au implicat activ în demersuri ce au avut drept obiectiv protejarea intereselor consumatorilor de servicii financiar-bancare. Membrii fondatori ai asociaţiei Credere au peste 20 de ani de experienţă în materie de protecţie a consumatorilor de servicii financiar-bancare, fiind licenţiaţi în economie şi drept.