Asociaţia Brokerilor cere autorităţilor să verifice informaţiile vehiculate în legătură cu Sima
„Informațiile apărute în presă sunt extrem de îngrijorătoare și afectează imaginea intermediarilor autorizați și a întregii piețe de capital din România. De aceea, Asociația Brokerilor susține
verificarea de urgență, de către autoritățile competente, a situației relatate de presă, pentru stabilirea veridicității acesteia și a responsabilităților, în cazul în care aceasta se confirmă”, se arată într-un comunicat transmis de asociaţie şi semnat de preşedintele acesteia Dan Paul.
Asociaţia arată că investitorii şi brokerii autorizaţi şi supravegheaţi de CNVM pot fi prejudiciaţi de firmele înregistrate în paradisuri fiscale şi „nesupuse reglementărilor pieţei de capital naţionale”, precum şi de platformele de tranzacţionare pe care acestea le operează.
„Asociația Brokerilor se disociază de orice practici de această natură și avertizează din nou investitorii că, prin apelarea la platforme de tranzacționare și companii neînregistrate in România, care utilizează o promovare extrem de agresivă și promit câștiguri fabuloase, iși asumă un risc foarte mare în ceea ce privește investiția lor. De altfel, codul deontologic al activității de intermediere financiară nu permite garantarea unor câștiguri sigure investitorilor. Investitorii sunt sfătuiți să se adreseze numai societăților de servicii de investiții financiare autorizate de CNVM, a căror existență poate fi verificată pe website-ul instituției. Clienții companiilor autorizate de CNVM pot beneficia de protecție conform legislației în vigoare”, se mai arată în comunicat.
Cristian Sima, revocat miercuri din funcţiile de preşedinte CA şi director general al Bursei de la Sibiu, nu mai poate fi contactat de peste zece zile şi, potrivit unor zvonuri din piaţa de capital, ar fi dispărut cu banii unor clienţi care tranzacţionau pe pieţe externe printr-o firmă pe care el o deţinea.
Firma WBS Holding este deţinută de Sima şi înregistrată în Insulele Virgine Britanice. Până anul trecut Sima a fost acţionar la WBS România, firmă de brokeraj supravegheată de CNVM. El a vândut anul trecut acţiunile la WBS România pentru a evita o incompatibilitate cu funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex.
O altă ipoteză vehiculată în piaţa de capital referitoare la dispariţia lui Sima este că el ar fi pierdut banii mai multor clienţi în urma acestor tranzacţii, cu grad ridicat de risc.
Printre clienţii lui Sima se regăseşte şi fostul ministrul al Finanţelor Daniel Dăianu.
Surse din piaţa de capital au declarat miercuri pentru MEDIAFAX că Sima a transmis la 1 octombrie un email unui director de la bursa din Sibiu în care scria că i-au fost furate laptopul, telefonul, actele şi cardul bancar şi cerea blocarea acestora.
Angajaţii Sibex au încercat de mai multe ori, fără succes, să îl contacteze pe Sima. La casa pe care Sima o are în Elveţia, postul telefonic este suspendat, au menţionat sursele.
Contactat de MEDIAFAX, noul preşedinte CA al Sibex, Paul Gabriel Miclăuş, a declarat că revocarea lui Sima din funcţie nu are legătură cu zvonurile apărute în piaţa de capital. Potrivit lui Miclăuş, Sima a fost înlocuit din funcţie deoarece nu a fost preznt la bursă în timpul controlului efectuat de CNVM.
Autoritatea pieţei de capital a început pe 1 octombrie la bursa din Sibiu.
Poliţia Sibiu s-a autosesizat, în urma informaţiilor apărute în presă, şi a început o anchetă în cazul fostului şef al Bursei de la Sibiu.
Totodată, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a început joi o investigaţie la sediul societăţii de brokeraj WBS România, pentru a verifica modul de operare al societăţii în relaţia cu clienţii, precum şi integritatea conturilor acestora.
Dispariţia lui Sima vine şi în contextul în care SIF-urile s-au coalizat pentru a-l revoca pe acesta din funcţiile de conducere deţinute la Sibex şi pentru a-l trage la răspundere.
La finele lunii septembrie, pe piaţa de capital au existat unele zvonuri potrivit cărora Sima ar fi promis unor clienţi ai firmei sale care erau şi acţionari ai Sibex că le va cumpăra prin intermediul Casei de Compensaţie şi a Depozitarului Sibex titlurile deţinute la bursa din Sibiu, iar ulterior va delista operatorul de piaţă. Acest scenariu încălca însă prevederile pieţei de capital.