Asociaţia Cabliştilor a sesizat Comisia Europeană privind OUG de modificare a Legii audiovizualului

Economica.net
04 12. 2012
image_70462700

Radu Petric este prezent, marţi, la International Digital Forum 2012, care se desfăşoară la Bucureşti, unde a vorbit despre proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care ar fi fost aprobat deja în Guvern, după cum a sugerat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, pe 27 noiembrie.

Radu Petric a spus că, până în prezent, cabliştii au folosit „in extenso” sistemul judiciar românesc, atunci când business-ul le-a fost afectat de decizii luate de instituţii publice.

„Cred că suntem campionul datului în judecată a Guvernului României şi a Primăriei Capitalei”, a spus Radu Petric. „Am ajuns, însă, în situaţia în care singura alternativă la un OUG este Comisia Europeană, pentru că această OUG nu poate fi atacată. Poţi să încerci să-l ataci în contencions, dar nu prea ai ce-i face. Unica opţiune pe care o avem este Comisia Europeană şi am început deja să trimitem misive către Comisia Europeană”, a spus Radu Petric.

El a precizat că această Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Legii audiovizualului a fost adoptată de Guvern prin „abateri foarte clare” de la legislaţia transparenţei.

Totodată, Radu Petric a spus că prin această OUG sunt afectate şi „investiţii externe” şi „interese comerciale clare ale unor ţări membre ale Uniunii Europene”, care au investiţii în companii de telecomunicaţii din România. Petric a dat ca exemple Romtelecom, o companie care este controlată de grupul elen OTE, dar şi UPC România, controlată de grupul american Liberty Global.

„Cablul este una din industriile care aduce venituri substanţiale”, este „o industrie foarte robustă”, „creatoare de locuri de muncă”, a mai spus Radu Petric. „Dacă aş fi prim-ministru, nu mi-aş bate joc de aceste aspecte”, a adăugat preşedintele ACC.

Radu Petric s-a referit şi la faptul că, întrebat săptămâna trecută de ce nu s-a publicat pe site-ul Ministerului Comunicaţiilor proiectul de OUG de modificare a Legii audiovizualului pentru dezbatere publică, premierul Victor Ponta a răspuns: „Pentru că a fost prezentat în şedinţă de Guvern, s-au făcut observaţii şi oricum e bun, nu vă faceţi griji!”.

„Faptul că domnul Ponta a ieşit public să ne spună să nu ne îngrijorăm m-a îngrijorat şi mai tare, mai ales că apoi doamna Mona Pivniceru (ministrul Justiţiei, n.r.) a spus că nu a semnat această Ordonanţă”, a spus Petric.