În acest context, ETRMA, asociație europeană cu sediul la Bruxelles, se așteaptă la o creștere a prețurilor, dar și la blocaje în privința aprovizionării cu materii prime.
„În prezent, piețele sunt aprovizionate destul bine, dar capacitățile de producție sunt supuse unui stres foarte mare. Prin urmare sunt așteptate ajustări ale prețurilor, precum fluctuații de aprovizionare și creșteri ale timpilor de livrare”, a declarat pentru publicația germană Automobilwoche secretarul general al ETRMA, Fazilet Cinaralp.
Din cauza blocajelor de aprovizionare, producătorii ar putea fi nevoiți să-și reducă producția în fabricile din Uniunea Europeană și, în unele cazuri, să o oprească temporar. Giganți ai pieței, precum Continental, și-au revizuit deja previziunile pentru anul financiar curent în scădere din cauza incertitudinilor. Continental se așteaptă acum la creșterea costurilor cu 1,9 miliarde de euro față de anul precedent doar în cadrul diviziei sale de anvelope.
Potrivit secretarului general ETRMA, producătorii de anvelope nu sunt afectați doar de lipsa materiilor prime. Industria suferă, de asemenea, din cauza creșterii costurilor la energie și transport.
„Industria europeană (n.n. – a anvelopelor) a fost puternic lovită de războiul dintre Rusia și Ucraina. La început am sperat cu toții că se va putea găsi o soluție rapidă și pașnică, dar acum suntem în a treia lună de la începutul războiului”, a declarat Cinaralp ferindu-se să prognozeze o stabilizare a situației.
Rusia și Ucraina sunt doi dintre principalii furnizori de de cauciuc sintetic și negru de fum pentru industria anvelopelor. Potrivit ETRMA, doar Rusia furnizează până la 40% necesarul de negru de fum.
„Aceste materii prime sunt vitale pentru industria noastră și nu există surse alternative de aprovizionare pe termen scurt”, a explicat Cinaralp. Drept consecință, materiile prime care devin din ce în ce mai rare sunt și din ce în ce mai scumpe. Prețul negrului de fum a crescut cu circa 20% doar în luna aprilie.
Deocamdată, conform datelor ETRMA, producția europeană de anvelope a fost mai mare în primul trimestru din 2022 față de perioada similară din 2021. Cu excepția segmentului de anvelope agricole, toate celelalte au înregistrat creșteri.
„Trebuie să fim realiști și să presupunem că problemele de aprovizionare cu materie primă și energie, generate de situația actuală, vor afecta volumele vânzărilor în următoarele luni”, a declarat secretarul general al ETRMA, Fazilet Cinaralp.