Asociaţia Marilor Reţele Comerciale: Cu cât va scădea TVA, cu atât vom micşora preţurile alimentelor

Soluţia pentru reducerea preţurilor la alimente este micşorarea TVA, iar procentul cu care va scădea taxa se va regăsi şi în ieftinirea mâncării, a declarat joi Alexandru Vlad, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).
Economica.net - joi, 25 oct. 2012, 17:15
Asociaţia Marilor Reţele Comerciale: Cu cât va scădea TVA, cu atât vom micşora preţurile alimentelor

„Soluția este reducerea TVA la alimentele de bază și vreau să spulber speculațiile destul de populiste care spun că aceasta nu va duce la ieftinirea bunurilor alimentare pentru că cineva de pe lanț ar specula acest lucru și și-ar umfla marjele. Total greșit, iar cel puțin noi, AMRCR, ne angajăm că același procent cu care șe va micșora TVA la alimente se va vedea și la raft. Exact cu același procent”, a afirmat Vlad la conferinţa „Food Retail in Romania: Opportunities&Challenges”, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România şi Agenţia Mediafax.

El a spus că deși a existat o relativă stabilitate a prețurilor în prima parte a anului, în ultimele două luni au fost masive creșteri de preț, iar asta se leagă cu „masivele importuri”, nu atât de produse finite, cât de materie primă.

„Problema fundamentală a lanțului de produse agricole și alimentare este că el nu începe în România. Chiar dacă avem în marea noastră majoritate produse românești pe rafturile magazinelor, cu excepția legumelor și fructelor, materiile prime cu care se produc acele bunuri sunt matereii prime din import”, a adăugat el.

Oficialul AMRCR a afirmat că pe plan intern nu există destulă cantitate de materie primă pentru a produce bunurile agroalimentare de care are România nevoie.

Premierul Victor ponta a declarat miercuri că nivelul taxei pe valoarea adăugată ar trebui redus treptat, pe măsură ce scăderea este sustenabilă din punct de vedere bugetar, astfel încât în 2016 să ajungă „înapoi la 20%”.

La sfârşitul lunii iunie 2010, Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24%, creşterea fiind aplicată începând cu luna iulie a aceluiaşi an.

Rata anuală a inflaţiei a atins maximul din acest an, 5,33% după ce în septembrie preţurile au crescut cu 1,18%, ca urmare a scumpirii alimentelor.

Dintre alimente cel mai mult s-au scumpit legumele (cu 9,85% faţă de august), de departe cea mai mare creştere a preţurilor fiind consemnată la cartofi – 27,4%. Preţul fructelor a urcat cu 5,04%, iar cel al ouălor cu 7,23%.

Liviu Iancu, [email protected]

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...