Asociaţia Marilor Reţele Comerciale: DNA tergiversează fără motiv un dosar de fraudă de 2 mil. euro

Economica.net
07 10. 2013
dna_frontispiciu_50151800_56891700

„Se împlinesc 2 ani de când DNA (Direcţiei Naţionale Anticorupţie, n.r.) tergivesează soluţionarea dosarului tichetelor de masă, cu un prejudiciu creat de peste două milioane euro. AMRCR atrage atenţia că investigaţia în dosarul tichetelor de masă, ce vizează o fraudă de două milioane de euro produsă de emitentul de tichete valorice Euroticket, trenează de mai bine de doi ani”, se arătă într-un comunicat al AMRCR.

Astfel, AMRCR îşi exprimă „profunda nemulţumire” faţă de tergiversarea evidentă şi nejustificată a instrumentării dosarului penal referitor la frauda privind tichetele de masă, precum şi a modalităţii în care DNA înţelege să comunice în acest caz.

„Situaţia acestui dosar este de natură să producă maximă îngrijorare în rândul membrilor AMRCR, investitori semnificativi şi plătitori constanţi la bugetele naţionale şi locale, în legătură cu siguranţa desfaşurării activităţilor lor economice în România. Un alt aspect care ar trebui luat în considerare în acest caz de către autorităţile statului este şi protejarea consumatorilor, a celor care utilizează cu încredere tichetele de masa şi care pot deveni oricând victimele de serviciu în cazul unor astfel de «ţepe», ale căror autori nu sunt impiedicaţi de nimic să recidiveze – nici de cadrul legislativ şi prudenţial existent şi iată nici de reacţia celor care ar trebui să îi tragă la răspundere”, se menţionează în comunicat.

Asociaţia a reclamat DNA, în 2011, faptul că emitentul de tichete valorice Euroticket a produs o pagubă de peste 1 milion de euro marilor reţele comerciale, altor companii şi persoane fizice care au utilizat tichetele emise de companie. Asociaţia a semnalat din ianuarie 2011 că după preluarea Euroticket de către Edenred, pe fondul legislaţiei care permite ca o firmă ce operează cu hârtii valorice să-şi înregistreze o cerere de dizolvare la Registrul Comerţului fără o motivaţie, fără bilanţ şi fără listă de creditori, s-a ajuns la situaţia în care o parte din tichetele emise de către Euroticket să nu mai poată fi decontate.

„Deşi reclamată imediat, dosarul fraudei (…) a fost cu greu înregistrat la DNA în urma cu 2 ani – şi asta în urma unor presiuni mediatice. Iniţial, în urma unei anchete extrem de superficiale, a fost dispusă neînceperea urmăririi penale, infirmată însă apoi prin Rezoluţia din 26.11.2011 prin care sunt trasate noi direcţii de cercetare penală a activităților întreprinse de Euroticket şi administratorul Miclăuş Traian. De atunci AMRCR nu a mai primit de la DNA niciun fel de informaţie despre mersul dosarului, în pofida demersurilor avocaţilor, a plângerilor şi a cererilor formulate în scris”, afirmă sursa citată.

Potrivit AMRCR, lipsa de vigilenţă în faţa unei încercări legitime şi întemeiate de sesizare penală are efecte cu atât mai nocive cu cât urmările faptelor denunţate nu se opresc la prejudicii cuprinse în scriptele contabililor.

„În cazul unor comercianţi mai mici, decontarea tichetelor valorice emise de Euroticket Company era vitală pentru însăşi supravieţuirea lor pe piaţă, aşa încât prejudiciul adus nici măcar nu mai poate fi calculat în termeni pecuniari”, apreciază AMRCR.

Reprezentanţii Asociaţiei spun că pe lângă retaileri, în acest caz au fost prejudiciaţi şi angajatorii şi salariaţii care au primit aceste tichete.

„Victime (…) au căzut şi angajatorii şi salariaţii care beneficiau de tichete de masă şi cadou din partea Euroticket (valoarea voucherului plus comisionul de emitere fiind deja achitate de către angajatori), aceştia nemaiputând să utilizeze tichetele primite, după refuzul retailerilor de a le accepta. Frauda a luat proporţii cu atât mai mari cu cât perioada în care s-a desfăşurat tranzacţia şi prezenţa pe piaţă a tichetelor fără acoperire a fost cea de sfârşit de an, în preajma sărbătorilor de iarnă, în jurul datei de 25-28 decembrie 2010”, se menţionează în comunicat.

AMRCR este o asociaţie profesională din care fac parte cei mai mari jucători care operează pe piaţa de retail din România.