Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare: O posibilă acciză ar duce la scumpiri de până la 50% și o contracție a pieței de 20%

Posibila suprataxare a băuturilor răcoritoare cu zahăr printr-o acciză ar scumpi litrul de suc cu 20-25% în timp ce băuturile în ambalaje la peste 2,5 l ar fi cu până la 50% mai scumpe, atrage atenția Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare. Producătorii estimează că măsura ar duce la o contractare a pieței băuturilor răcoritoare cu 20%.
Alina Stanciu - joi, 13 iul. 2023, 11:00
Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare: O posibilă acciză ar duce la scumpiri de până la 50% și o contracție a pieței de 20%

Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare avertizează, printr-un comunicat, cu privire la efectele adverse ale unei posibile taxe pentru băuturile răcoritoare. O acciză pe zahar riscă să taxeze consumatorii, un sector economic care este un bun contribuabil la bugetul de stat și economia în ansamblu, spun producătorii.

Mai exact, posibila suprataxare a băuturilor răcoritoare cu zahăr în contextul noilor ajustări fiscale analizate de Guvern ar însemna o creștere directă a prețului mediu pe litru la raft între 20-25% și până la 50% pentru băuturile în ambalaje la peste 2.5l. Mai exact, creșterea directă a prețului înseamnă +14 puncte procentuale față de rata medie actuală a inflației din România și +5 puncte procentuale peste rata medie a inflaței din industria alimentară.

Amintim că răcoritoarele s-au mai scumpit o dată în ianuarie când cota de TVA a crescut în cazul industriei de la 9 la 19% ceea ce a dus la o contractare a pieței cu 6%.

„Privim cu îngrijorare cum sectorul nostru este din nou vizat, deși am fost afectați în ultimul an de o serie de măsuri discriminatorii, care au dus la o scădere graduală a pieței. Cea mai recentă măsură de acest gen, introdusă cu doar 6 luni în urmă, este mărirea cotei de TVA de la 9 la 19% și care se aplică doar pentru băuturile răcoritoare, cu sau fără zahăr. Această măsură profund discriminatorie a determinat deja o scădere a pieței de aproximativ 6% și o nouă taxă adresată doar producătorilor de băuturi răcoritoare pune o presiune greu de gestionat de către orice companie. Credem că un set de măsuri eficiente și sustenabile pe termen lung se poate adopta doar prin consultarea sectoarelor implicate, ținând cont de impactul măsurabil al fiecărei inițiative  Doar în felul acesta ar aduce beneficii tuturor, inclusiv consumatorilor, asigurând în același timp condiții de concurență echitabile pentru întregul lanț valoric al industriei agroalimentare și mediul de afaceri.”, a declarat Alice Nichita, președinte ANBR.

Piața ar scădea cu 20%

Potrivit ANBR, impactul negativ se va reflecta, pe termen lung, asupra întregului lanț de valoare și asupra economiei în ansamblu având în vedere că se estimează o scădere a pieței băuturilor răcoritoare cu 20%. Scăderea volumelor de vânzări ar însemna  o diminuare cu 52 milioane euro a TVA-ului achitat la bugetul de stat, la care se adaugă scăderea pe lanțul de valoare a taxelor și impozitelor plătite, pornind de la furnizorii de materii prime (ingrediente, ambalaje), partenerii comerciali, până la industria Horeca.

În perioada 2017-2020, industria de băuturi răcoritoare a contribuit direct la bugetul de stat cu peste 416 milioane euro reprezentând TVA și impozite indirecte, conform unui studiu din 2022 efectuat de Deloitte România.

De asemenea, efectele negative vor fi resimțite de întregul lanț de valoare, de la fermierii care cultivă sfecla de zahăr în România, până la magazine, baruri și restaurante, inclusiv prin pierderi de locuri de muncă. În perioada 2017-2020, industria băuturilor răcoritoare a susținut, în medie, anual, peste 70.000 de locuri de muncă, prin efect direct, indirect și indus. În perioada 2017-2020, contribuția industriei la economia națională s-a ridicat la peste 3,65 miliarde euro, din care peste 1 miliard de euro valoare adaugată brută directă.

Producătorii anunță, de asemenea, că își vor sista investițiile.

„Nivelul investițiilor implementate în ultimii ani nu va mai putea fi menținut. Mai mult, forța de muncă va fi adaptată conform constrângerilor pieței. Amintim, totodată, faptul că întreaga industrie a băuturilor răcoritoare realizează deja investiții semnificative de ordinul sutelor de milioane de euro, pentru a dezvolta în parteneriat cel mai mare proiect de sustenabilitate din România – Sistemul de Garanție Returnare (SGR) – un sistem organizat și finanțat integral de către industria responsabilă”.

„O astfel de taxare continuă să aibă un caracter profund discriminatoriu, în raport cu alte categorii de produse care conțin zahăr – atât timp cât nu adresează tot aportul de zahăr din dietă. Cantitatea de zahăr și aportul caloric adus de acesta în dietă este același, indiferent de forma solidă sau lichidă a produsului. Nu există nicio diferență între zahărul din băuturi și zahărul din alimente sau zahărul care este pe lista alimentelor esențiale în OUG de combatere a creșterii excesive a prețurilor la alimente. Totodată, s-ar mări și mai mult dezechilibrul concurențial în piață, unde categorii de produse direct concurente au rămas la cota redusă de TVA de 9% și fără taxare suplimentară. Această măsură nu ține cont de recomandările instituțiilor internaționale cu privire la măsurile de reformă fiscală necesare în România, în special în ceea ce privește regimul de TVA (eliminarea/reducerea categoriilor care beneficiază de cote reduse; creșterea ratei de conformare/colectare TVA)”.

ANBR (Asociatia Națională a Băuturilor Răcoritoare) este o asociație non-profit, al cărei scop este să reprezinte interesele membrilor săi. ANBR este membră a ROMALIMENTA (Federația Patronală din Industria Alimentară) și a UNESDA (Uniunea Europeana a Asociațiilor Producătorilor de Băuturi Răcoritoare).

Amintim că Guvernul ia în calcul o taxare a băuturilor răcoritoare care au în compoziție o anumită concentrație de zahăr, după modelul irlandez.

 

Te-ar mai putea interesa și
Peste 5.000 de companii din România au de întocmit rapoarte de durabilitate în 2025-2026. Ce presupun aceste cerințe de raportare?
Peste 5.000 de companii din România au de întocmit rapoarte de durabilitate în 2025-2026. Ce presupun aceste cerințe ...
Durabilitatea a devenit în ultimii ani unul dintre principiile de bază care guvernează modul în care economiile și societățile își gândesc și planifică dezvoltarea. La nivelul Uniunii......
CNSP și-a redus estimarea privind creșterea economică pe care o va înregistra România în 2024 de la 3,4% la 2,8%
CNSP și-a redus estimarea privind creșterea economică pe care o va înregistra România în 2024 de la 3,4% la 2,8%
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere la 2,8%, de la 3,4% anterior, proiecţia de ...
Armata turcă îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii, după exploziile din Liban
Armata turcă îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii, după exploziile din Liban
Turcia îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii utilizate de forţele armate, în urma ...
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ei a fost arestat pentru crimă
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ...
Vladislav Bakalciuk, soţul celei mai bogate femei din Rusia de care este despărţit, a fost joi arestat şi pus sub acuzare ...