Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie: Modificarea proiectului legii RCA, contrară Constituţiei
‘Prin stabilirea despăgubirilor în forma propusă de asigurători (Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare – UNSAR) se creează un mecanism juridic ce intră în contradicţie cu Legea fundamentală, tratatele internaţionale privind drepturile omului, precum şi cu alte ramuri de drept’, se arată în comunicatul citat.
Potrivit AVAC, şoferul care provoacă din culpă un accident rutier cauzator de vătămări corporale este obligat să repare întregul prejudiciu cauzat, conform prevederilor din Codul civil. El este obligat să încheie o asigurare de răspundere civilă auto (RCA) tocmai pentru a exista, conform sursei citate, o protecţie deplină a victimelor în faţa unor astfel de evenimente.
‘În cazul în care asigurarea obligatorie încheiată acoperă numai parţial prejudiciul creat, aşa cum încearcă UNSAR să impună prin noua lege, diferenţa de despăgubire între nivelul maxim al prejudiciului şi plafonul de despăgubire stabilit pentru poliţa RCA va fi suportată de autorul accidentului. Această situaţie, pe lângă faptul că este una de neacceptat întrucât poate împovăra asiguraţii care, cu bună credinţă, şi-au transferat riscul de a genera prejudicii către asigurători, prin încheierea asigurării RCA, este şi în contradicţie cu legislaţia comunitară în domeniul răspunderii civile auto’, precizează AVAC.
Reprezentanţii asociaţiei susţin că, în forma propusă de UNSAR, proiectul de lege îngrădeşte vădit dreptul judecătorului de a stabili despăgubiri patrimoniale şi nepatrimoniale pentru vătămări corporale, atribut exclusiv al acestuia. Orice lege care intervine în acest mecanism intră în contradicţie cu Constituţia, dar şi cu jurisprudenţa CEDO şi a CJUE, se mai arată în comunicatul de presă, reprezentanţii asociaţiei contestând intenţia UNSAR de limitare a sumei ce ar urma să fie plătită ca daune morale la aproximativ 100.000 de euro.