Asociaţii implicate în susţinerea drepturilor consumatorilor solicită premierului înlocuirea şefului interimar al ANPC

Mai multe asociaţii implicate în susţinerea drepturilor şi intereselor consumatorilor din România solicită premierului Ludovic Orban înlocuirea Mihaelei Irina Ionescu de la conducerea interimară a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), argumentând că o persoană care a folosit banii publici ai instituţiei în scop personal nu ar mai trebui să ocupe o funcţie publică.
Economica.net - sâm, 30 nov. 2019, 12:32
Asociaţii implicate în susţinerea drepturilor consumatorilor solicită premierului înlocuirea şefului interimar al ANPC

„Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor şi Intereselor Consumatorilor (APCONS) şi Asociaţia CREDERE pentru Informarea, Consilierea şi Educarea Consumatorilor în calitate de asociaţii active şi profund implicate în susţinerea drepturilor şi intereselor consumatorilor din România, vă solicită să dispuneţi neîntârziat înlocuirea dnei Mihaela Irina Ionescu de la conducerea interimară a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Considerăm că o persoană care a folosit banii publici ai instituţiei în scop personal, aşa cum reiese dintr-un raport de audit financiar al Curţii de Conturi făcut public în presă de curând, nu ar mai trebui să ocupe nicio zi respectiva funcţie publică, darămite să fie numită la conducerea acesteia, fie şi interimar”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată premierului de către reprezentanţii asociaţiilor menţionate.

Ei mai cer premierului ca înainte de a nominaliza pe cineva pentru postul de preşedinte al ANPC să se consultate cu reprezentanţii societăţii civile care susţin drepturile şi interesele consumatorilor din România.

„Vă solicităm ca înainte de a nominaliza pe cineva pentru postul de Preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, care în opinia noastră ar trebui în mod obligatoriu să fie o persoană care deţine o vastă experienţă în materia Protecţiei Consumatorilor, să vă consultaţi cu reprezentanţii societăţii civile care susţin drepturile şi interesele consumatorilor din România. Am apreciat deschiderea dumneavoastră de a vă întâlni cu principalii stakeholderi, pentru a le afla punctele de vedere la preluarea guvernării şi pentru a vedea care sunt priorităţile lor în perioada următoare. În calitate de stakeholder important în societate, vă solicităm să aveţi o întâlnire şi cu asociaţiile de consumatori, care reprezintă exact acea parte a societăţii pe care s-a bazat şi se bazează în continuare creşterea economică a României – consumatorii”, se mai precizează în scrisoarea transmisă premierului.

Horia-Miron Constantinescu a fost eliberat din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor printr-o decizie a premierului Ludovic Orban publicată, joi, în Monitorul Oficial.

Conform deciziei, până la numirea conducătorului instituţiei în condiţiile legii, secretarul general al ANPC, Mihaela Irina Ionescu, va exercita atribuţiile preşedintelui Autorităţii.

Te-ar mai putea interesa și
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea cotaţiilor la cereale şi zahăr fiind compensată de creşterea......
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata ...
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari ...
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...