Asociațiile de furnizori și unități service din industria auto solicită acces la datele generate de mașini

Mai multe asociații din industria auto - de la furnizori la unități service și asigurători - solicită Comisiei Europene reglementarea accesului la datele pe care producătorii auto le primesc și stochează de la mașinile aflate în trafic.
Robert Stan - mar, 23 ian. 2024, 10:00
Asociațiile de furnizori și unități service din industria auto solicită acces la datele generate de mașini

Sistemele electronice ale mașinilor de generație nouă colectează o mulțime de date despre comportamentul vehiculelor și al șoferilor stocându-le ulterior pe servere ale fiecărui producător auto. Cum actuala legislație europeană nu permite partajarea acestor informații cu alte entități implicate în dezvoltarea, repararea sau asigurarea respectivelor vehicule, multe companii din industria auto (excluzând producătorul auto) sau cele conexe sunt obligate să lucreze „în orb”.

În acest context, mai multe asociații precum CECRA – European Council for Motor Trades and Repairs, CLEPA – European Association of Automotive Suppliers, FIA – Federation Internationale de l’Automobile, FIGIEFA – Automotive Aftermarket Distributors, EGEA – European Garage Equipment Association, ADPA – Automotive Data Publisher Association, Insurance Europe sau LeaseEurope, solicită Comisiei Europene „o acțiune urgentă privind legislația referitoare la datele despre vehicule”.

Cei implicați în furnizarea de componente auto, vânzare de piese, reparații auto, asigurare și finanțare atrag atenția oficialilor de la Bruxelles asupra potențialului „semnificativ pentru o mobilitate mai sigură, mai inteligentă și mai accesibilă care este sacrificat din cauza lipsei accesului reglementat la datele vehiculelor”.

Asociațiile menționate consideră că producătorii de vehicule dețin un cvasi-monopol asupra datelor generate de vehiculele deținute de consumatorii și întreprinderile europene, iar acest lucru limitează foarte mult alegerea serviciilor pe care le-ar putea oferi furnizorii independenți de servicii. Ca atare, grupul îi solicită președintelui Ursula von der Leyen să prezinte „urgent” propunerea legislativă privind accesul la datele vehiculelor, care se află în dezbatere de opt ani.

Controlul cvasi-monopolist al producătorilor auto asupra datelor din vehicule împiedică dezvoltarea de servicii pe care le-ar putea oferi furnizorii de servicii independenți. Acest lucru limitează inovarea și concurența în materie de servicii, restrângând posibilitățile de alegere ale consumatorilor, determinând creșterea prețurilor și erodând poziția competitivă a Europei la nivel mondial.

Asociațiile menționate subliniază că planul promis de mult timp de Comisia Europeană privind o legislație sectorială referitoare la accesul la datele, funcțiile și resursele de la bordul vehiculelor „este mai necesar ca niciodată”. Asta pentru că, în iulie 2024, vor intra în vigoare noile reglementări privind securitatea cibernetică. Odată cu acestea s-ar închide și singurului mijloc independent de acces de la distanță la datele vehiculelor (prin intermediul portului de diagnosticare la bord).

Pentru a preveni un monopol total al producătorilor auto asupra datelor atât de necesare unităților service independente, asigurătorilor și firmelor de leasing, „UE trebuie să instituie de urgență un acces egal la datele generate de vehicule pentru toți actorii de pe piață prin elaborarea unei legislații sectoriale care să protejeze alegerea consumatorilor și să încurajeze o concurență reală”.

„Accesul echitabil la datele din vehicule este esențial pentru a debloca întregul potențial al serviciilor inovatoare, benefice pentru consumatori și pentru toți actorii de pe piața secundară. Este nevoie de condiții de concurență echitabile pentru a favoriza inovarea pentru toți jucătorii și nu doar pentru câțiva”, consideră Karsten Schulze, președintele ADAC Technical Services.

Totodată, Benjamin Krieger, secretarul general al CLEPA, notează că „investițiile în servicii bazate pe datele generate la bordul vehiculelor necesită un mediu de afaceri stabil și previzibil. Pentru a crea un astfel de mediu este nevoie de un regulament specific sectorului”.

Iar Tim Albertsen, Group Chief Executive Office al Ayvens (fostul ALD Automotive – LeasePlan), arată că „asigurarea accesului complet și în timp real la date este esențială pentru ca societățile de flote să poată oferi clienților lor o mobilitate inteligentă, durabilă și la prețuri accesibile. Nu mai este timp de pierdut, deoarece industria auto se mișcă într-un ritm foarte alert, iar furnizorii independenți de servicii riscă să își piardă poziția competitivă”.

Conform LifeNews.ro, încă din 2022 mai multe ateliere service independente din Europa acuzau producătorii și reparatorii din rețelele acestora că îngrădesc accesul la datele despre vehicule făcând astfel imposibile intervențiile în unități neînregimentate în rețeaua constructorilor.

Cu posibilități tot mai mici de a avea acces la datele despre vehicule – fie ele piese, componente sau software de diagnoză sau funcționare – reparatorii independenți și comercianții de piete auto aftermarket se revoltă considerând că sunt încălcate atât drepturile clienților cât și reglementări în domeniul concurenței. În opinia lor, restricționarea accesului la datele vehiculelor poate face reparațiile mai scumpe, dictând în același timp cum ar trebui efectuate reparațiile și cu ce piese. Situația este dificil de gestionat pentru că, la rândul lor, producătorii au investit sume considerabile în cercetarea și dezvoltarea componentelor și vehiculelor și sunt protejați de legislația drepturilor intelectuale.

Te-ar mai putea interesa și
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar din Uniunea Europeană, o perioadă mai scurtă decât cea permisă......
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor ...