Asociaţiile de proprietari, amendate cu până la 3.000 lei dacă nu vă arată în detaliu cum vă calculează sumele de plată

03 02. 2016
avizier_bloc_61251200

Un proiect de act normativ care urmează să fie adoptat astăzi, 3 februarie, de către Camera Deputaţilor (cameră decizională în acest caz) vizează transparentizarea totală a cheltuielilor stabilite de către asociaţiile de proprietari pentru fiecare proprietar.

Proiectul de act normativ vizează modificarea Legii nr. 230 din 2007 şi prevede introducerea unui nou articol – articolul 48¹, conform căruia:

Articolul 48¹

Asociaţia de proprietari va afişa lunar, la vedere, lângă lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, modalitatea de calcul în urma căreia au rezultat sumele lunare de plată ale proprietarilor. Modalitatea de calcul va conţine şi arăta explicit toate costurile şi sumele care formează totalul de plată al proprietarilor, respectiv modul de calcul şi repartizare a acestor cheltuieli către proprietari„, se arată în proiectul privind modificarea Legii nr. 230 din 2007.

Neîndeplinirea atribuţiilor prevăzute la articolul 48¹ se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei, mai prevede proiectul de act normativ, consultat de Economica.net.

În prezent, legea prevede sancţionarea cu amenzi cuprinse între 500 lei şi 3.000 lei doar a contravenţiilor enumerate la punctele a, b şi c din alineatul 1 al articolului 56 din Legea nr. 230 din anul 2007:

Articolul 56
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte:

a) neluarea de către proprietari, de către asociaţia de proprietari sau de catre comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a clădirii şi a instalaţiilor comune aferente (ascensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apă, de canalizare, de încălzire centrală, de preparare şi distribuire a apei calde, instalaţii electrice şi de gaze, centrale termice, crematorii, instalaţii de colectare a deşeurilor, instalaţii de antenă colectivă, telefonie etc.) pe toata durata existenţei acestora;

b) neîndeplinirea atribuţiilor de către preşedinte, membrii comitetului executiv, cenzori, administrator de imobil;

c) neexecutarea de către proprietar a lucrarilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii şi instalaţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari.

Propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 230 din 2007 fost iniţiată de senatorul PNL Mora Akos-Daniel şi adoptarea sa – susţinută de guvernul Ponta.

Proiectul de act normativ privind modificarea Legii nr. 230 din 2007 a fost adoptat de Senat în şedinţa din 10 iunie 2014.
Pe 4 decembrie 2015, proiectul de act normativ a primit aviz favorabil de la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.

Camera Deputaţilor va adopta astăzi, 3 februarie, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege privind transparentizarea totală a cheltuielilor stabilite lunar de către asociaţiile de proprietari.