Asociaţiile profesionale cer o nouă formă a Legii Turismului, care să încurajeze şi investiţiile în staţiuni

Economica.net
22 07. 2015
turism_romania_1_16558300

,,În textul cu care vom cădea de acord trebuie să fie şi un capitol distinct despre balneoturism. Varianta prezentă pe site-ul Ministerului Economiei este exclusă ca să fie agreată de noi, asociaţiile profesionale şi mă refer la OPTBR, ANTREC, ANAT, FPTR. Nu este o variantă a legii pe care să o putem agrea pentru că nu este varianta discutată cu noi. Este un alt text şi de aceea noi, asociaţiile, am hotărât de comun acord cu reprezentanţii Ministerului să revedem varianta legii negociate şi discutate cu noi’, precizează Nicu Rădulescu.

Reprezentanţii OPTBR vor ca în Legea Turismului să existe prevederi care să stipuleze anumite praguri de investiţie de la care să se ofere anumite facilităţi, în timp ce conducerea Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) vrea ca în noul text să existe un singur tip de agenţie.

,,Vrem prevederi clare despre cum putem să sprijinim sectorul balnear, despre cum putem acorda facilităţi investitorilor pentru că se ştie că o investiţie în turismul balnear nu este ca o investiţie într-o pensiune. Orice investiţie în sectorul balnear pleacă de la un milion de euro în sus. Textul acesta nu ne convine pentru că pur şi simplu nu sunt create absolut niciun fel de premise ca să putem să aduce bani în poate singurul sector turistic care poate aduce României turişti şi bani. Într-o staţiune balneară se poate face orice: tratament, rafting, căţărări, pescuit, birdwatching, canotaj. Staţiunea balneară este foarte complexă. Se poate face chiar şi ecoturism’, apreciază Nicu Rădulescu.

Reprezentanţii asociaţiilor profesionale cer ministrului Economiei ca statul să le fie partener şi nu adversar.

,,Suntem cea mai frumoasă şi complexă formă de turism şi orice guvern trebuie să aibă în centrul atenţiei sale sănătatea populaţiei. Dacă nu se ocupă de noi, nu se ocupă nici de sănătatea cetăţenilor. Vrem să se reactiveze o comisie formată din toţi reprezentanţii asociaţiilor care fac parte din Consiliul Consultativ al Turismului şi să examineze cele două texte, cel discutat cu noi şi cel textul postat pe site şi care nu are nici o legătură cu discuţiile purtate cu noi. Încercăm să găsim un text care să convină ambelor părţi’, mai spune Nicu Rădulescu.

De altfel, poziţia MECT după recentele discuţii cu asociaţiile profesionale din turism a fost ,,constructivă’, urmând ca ambele părţi să studieze posibilitatea revenirii la forma iniţială, dar renegociată a legii.

,,Lucrurile sunt foarte simple. Se întorc cam de unde au plecat în sensul că fiecare asociaţie profesionale (PFTR, ANAT, OPTBR) îşi va reformula toate opţiunile şi se va ajunge pe o variantă de lege care să convină tuturor părţilor. Legea respectivă ar trebui să fie deja retrasă din discuţia publică. Noi, în acest moment, ne-am limitat doar la prevederile legate la agenţii de turism şi au fost două – trei zone în care noi nu am fost de acord şi am spus că o să aducem amendamentele de rigoare’, a precizat pentru AGERPRES Aurelian Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Reprezentanţii ANAT spun că ar dori să nu mai existe mai multe tipuri de agenţii ci numai un tip de agenţie care să poată desfăşura orice fel de activitate.

,,Mai mult ca sigur că în noua lege, definiţia pt agenţiile de turism se va reduce la un singur tip de agenţie. in momentul de faţă există două tipuri de agenţii de turism, touroperatoare şi detailiste. încercăm să ne aliniem cumva la vremurile actuale, în care datorită tehnologiei informaţiei practic toţi au acces la toate sistemele de acces din toată lumea asta şi poate, dacă are capacitate profesională, evident, poate să facă activităţi de turism de orice fel şi devine absurd o limitare a unora pe nişte definiţii. Azi e greu să desparţi o agenţie detailistă de una turoperatoare pentru că activităţile sunt întrepătrunse şi orice touroperator devine detailist în anumite momente şi orice detailist devine touroperator în alte momente’, precizează Aurelian Marin.