Mai multe asociaţii pentru protecţia consumatorilor denunţă intenţia Parlamentului de a modifica legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori.
Un proiect de lege din Parlament propune modificarea legii clauzelor abuzive într-o formă favorabilă bancherilor. Proiectul, iniţiat de deputaţi ai PSD şi UNPR în septembrie 2013, a trecut deja de Senat, cu amendamente depuse de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi se află în dezbatere la Camera deputaţilor.
Proiectul pentru modificarea legii 193/2000 spune că instanţele nu vor mai putea elimina clauzele contractuale care se referă la preţul contractelor – în cazul contractelor bancare, asta înseamnă dobânzi şi comisioane -, că acţiunile pentru eliminarea clauzelor abuzive vor putea fi iniţiate doar de către preşedintele ANPC în timp ce drepturile asociaţiilor vor fi limitate drastic. Oricum, acţiunile ANPC nu ar mai avea un impact atât de puternic, din moment ce deciziile instanţei privind clauzele abuzive vor fi aplicabile doar contractului suspus judecăţii.
De asemenea, toţi consumatorii care vor să dea banca în judecată vor trebui să vină la Bucureşti, la tribunalul specializat, chiar dacă locuiesc în altă parte a ţării. Totodată, condiţiile în care o clauză va putea fi declarată abuzivă sunt înăsprite, fiind necesară analiza cumulativă a mai multor criterii, iar hotărârile vor avea efect doar pentru viitor, astfel că cei păgubiţi nu îşi vor putea recupera banii plătiţi până la momentul iniţierii unei acţiuni. Citeşte mai multe despre modificările propuse aici.
Iniţiativa legislativă a fost înregistrată în Parlament cu câteva săptămâni înainte ca legea 193/2000 privind clauzele abuzive să fie modificată de prevederile noului Cod de procedură civilă, prin care au fost transpuse integral prevederile Directivei europene 93/13/CEE şi care oferă posibilitatea eliminării clauzelor abuzive din toate contractele profesinistului care le utilizează.
Parlamentarii contactaţi de ECONOMICA.NET au dat din colţ în colţ şi s-au declarat contrariaţi de modificările aduse de colegii senatori, deşi nici draftul iniţial pe care şi-au pus semnătura nu e tocmai kosher, din moment ce conţine prevederi nefavorabile consumatorilor.
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC – România), Asociaţia de Consiliere a Clienţilor Bancari şi a Asiguraţilor din România (ACCBAR), Asistenţă pentru Consumatori (AC) şi Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) şi Asociaţia Parakletos au luat poziţie faţă de modificarea acestei legi.
„Este greu de înțeles pentru noi cum s-a ajuns la un rezultat profund inechitabil pentru consumatorii români și contrar spiritului și literei legislației și jurisprudenței comunitare”, a declarat Costel Stanciu, Președinte APC-România.
APC susţine că proiectul de lege lezează interesele consumatorilor este în contradicţie cu directiva 93/13 şi cu jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
„Adoptarea acestui proiect, în forma care a fost transmisă către Camera Deputaților, pe lângă faptul că va diminua gradul de protecție oferit consumatorilor prin Legea nr. 193/2000 în forma actuală, va fi de natură a da naștere unor abuzuri împotriva acestora și nu va oferi, așa cum este menționat în art. 6 și 7 din Directiva 93/13/CEE, mijloacele eficiente pentru a se asigura că aceste clauze abuzive nu sunt aplicate în continuare și nu afectează consumatorii, în plus va duce, cel mai probabil, la inițierea procedurii de infringement împotriva României, în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene”, susţin cei de la APC.
Oficialii asociaţiei spun că au trimis o analiză a proiectului către Camera Deputaţilor, ANPC, Departamentul Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Reprezentanței Comisiei Europene în România.
De asemenea, ACCBAR, asociaţie formată la Timişoara, activă în reprezentarea în instanţă a consumatorilor în litigiile cu băncile, spune că se opune categoric acestei iniţiative legislative şi că acţiunea paralemtarilor aduce aminte de episodul OUG 50/2010, când forul legislativ a schimbat total sensul legii creditelor pentru a proteja interesele bancherilor.
„Asociaţia de Consiliere a Clienţilor Bancari şi a Asiguraţilor din România, se opune categoric şi va utliza toate mijloacele legale pentru a bloca iniţiativa de modificare a Legii Nr. 193 /2000
-privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori.
La fel ca în 2010 (când potrivit scrisorii trimise de ARB autorităţilor „datorită intervenţiei coordonate a BNR şi a FMI din cursul anului 2010, efectele Ordonanţei 50 asupra portofoliilor de credite aflate în derulare la momentul intrării în vigoare a acesteia au ajuns să fie contracarate”), considerăm că şi de această dată, se încearcă prin intermediul iniţiatorilor, să se ducă în Parlament un proiect iniţial, puternic amendat pe parcurs de reprezentanţii bancherilor, astfel încât să le servească interesele”, a declarat Loredana Al Ghazi, vicepreşedinte ACCBAR.
Potrivit oficialului ACCBAR, paralamentarii nu au luat în seamă practica CJUE, care arată că o clauză abuzivă trebuie eliminată din contracte şi nu modificată, aşa cum propune proiectul de lege în cazul clauzelor care se referă la preţul contractului – dobânzi şi comisioane, în cazul contractelor de credit.
„Curtea Europeană a statuat că odată identificate clauzele abuzive, ele trebuie eliminate din contracte, tocmai pentru a descuraja profesioniștii care ar fi tentati să le utilizeze în continuare. Pur și simplu aceste clauze nu produc efecte, indiferent de data la care astfel de contracte au fost încheiate. Ba mai mult, instanțele naționale au obligația de a examina din oficiu caracterul abuziv al unei clauze contractuale de îndată ce dispun de elementele de drept și de fapt necesare în acest sens (sursa: jurisprudența CJUE http://eu-consumer-law.org)”, susţine vicepreşedintele ACCBAR.
Asociaţia pentru Consumatori şi ACCBAR vor organiza şi un protest în data de 28 aprilie 2014, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară.
„Considerăm că BNR nu este străină de grupurile de lobby care se plimbă ca prin propria sufragerie pe holurile Parlamentului României şi reuşesc să îşi atingă obiectivele, cu un unic scop de sărăcire
sistematizată a românilor. Astfel, mii de clienţi ai băncilor comerciale şi nu numai, care şi-au câştigat dreptatea în instanţă, se vor mobiliza pe 28 aprilie a.c., în faţa sediului BNR, pentru a se opune adoptării de către Camera Deputaţilor, for decizional, a modificărilor şi completărilor Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive”, se arată într-un comunicat comun al AC şi ACCBAR.
De asemenea, AURSF cere ca acest proiect să fie respins de îndată de către Parlament.
„Solicităm stoparea imediată a acestui proiect de legislativ. Legea a fost modificată anul trecut şi o nouă modificare, de această manieră, care nu aduce nimic favorabil consumatorilor, este o greşeală”, a declarat Alin Iacob, preşedintele AURSF.
Totodată, Asociaţia Parakletos va organiza o dezbatere pe această temă pe 25 aprilie, la care vor participa deputaţi şi senatori, precum şi preşedintele ANPC, Marius Dunca.