ASPA a cheltuit de aproape 4 ori mai mult pe salarii decât pe sterilizarea câinilor comunitari

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a făcut plăţi de 2,8 milioane de lei în acest an, până la 31 august, dar nu a dat decât 6% (170.000 de lei) din totalul plăţilor pe sterilizarea câinilor comunitari şi cam tot atâta pe utilităţile pentru adăposturile acestora. În schimb, salariile celor 47 de angajaţi au consumat peste 22% din totalul plăţilor, potrivit unui comunicat al Primăriei Bucureştiului.
Economica.net - joi, 05 sept. 2013, 09:14
ASPA a cheltuit de aproape 4 ori mai mult pe salarii decât pe sterilizarea câinilor comunitari

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) are un buget aprobat de  Consiliul General al Municipiului Bucureşti de 18,6 milioane lei.

ASPA a avut, în opt luni, cheltuieli de 2,8 milioane lei, din care, cu 170.000 lei a plătit pentru sterilizarea câinilor (6,1% din totalul plăţilor), 162.000 de lei (5,8%) au fost consumaţi pentru căldura şi apa adăposturilor pentru câini, iar 628.000 de lei (22,4%) au fost salariile şi costurile fiscale ale acestora, potrivit comunicatului transmis de Primăria Bucureştiului.

Pentru hrana animalelor aflate în adăposturile autorităţii, pentru medicamente şi alte materiale sanitare, instituţia a făcut 2,5% din cheltuieli (70.000 de lei).

Totodată, ASPA a dat pe telefoane şi internet aproape dublu faţă de cât a consumat pentru carburanţii autoturismelor cu care aleargă după câini (respectiv 40.000 de lei sau 1,4%, faţă de 22.000 de lei).

Salariile sunt pe locul 2 în topul cheltuielilor ASPA, pe primul loc, cu 30,5% din total, fiind lucrările de construire a adăpostului de câini de la Mihăileşti, pentru  care s-au plătit 854.000 de lei.

Contravaloarea chiriei pentru sediul instituţiei a fost de 20.000 de lei, a precizat Primăria Capitalei.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat miercuri că municipalitatea va organiza un referendum local privind eutanasierea câinilor vagabonzi şi va face, legat de această problemă, „exact ceea ce vrea populaţia”.

Referendumul va avea loc în ultima duminică din luna septembrie sau în prima duminică din octombrie, iar acesta va avea o singură întrebare, respectiv „Sunteţi de acord cu măsura radicală (eutanasierea câinilor fără stăpân – n.r.)?”.

Autorităţile au fost cuprinse de febra preocupării pentru câinii comunitari după ce un copil, Ionuţ Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie, fiind atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei. Fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat şi el de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, potrivit medicului care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML), citat de Mediafax.

Doar tălpile copilului de patru ani nu au fost afectate de plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de câini.

Procurorii Parchetului instanţei supreme fac cercetări în acest caz, fiind făcute şi verificări privind respectarea legislaţiei legate de gestionarea câinilor fără stăpân.

Anchetatorii l-au audiat, miercuri, pe Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

Administratorul terenului de lângă Parcul Tei unde copilul a fost omorât de câini a fost amendat cu 2.000 de lei pentru că nu avea plan de pază, iar paznicul care supraveghea proprietatea a fost sancţionat cu 300 de lei pentru că nu avea atestat, acesta nefiind calificat pentru a presta servicii de pază, potrivit unor surse din Poliţia Capitalei.

Te-ar mai putea interesa și
Goodyear vinde marca Dunlop către Sumimoto
Goodyear vinde marca Dunlop către Sumimoto
Goodyear Tire & Rubber Co a anunțat marți că își va vinde marca Dunlop către Sumitomo Rubber Industries pentru 701 milioane de dolari în numerar....
Afacerile ucrainenilor în România: de la cel mai bogat care investește în regenerabile, la barul Vișina Beată
Afacerile ucrainenilor în România: de la cel mai bogat care investește în regenerabile, la barul Vișina Beată
Războiul Rusiei în Ucraina i-a determinat pe mulți afaceriști să-și găsească noi piețe de dezvoltare. Și nu e vorba ...
Ce prețuri medii au cerut proprietarii pentru apartamentele cu două camere din București în 2024
Ce prețuri medii au cerut proprietarii pentru apartamentele cu două camere din București în 2024
Bucureștiul are o ofertă de apartamente pentru toate buzunarele, de la cele sub 70.000 de euro în zona Giurgiului-Berceni, ...
Cea mai valoroasă tranzacție cu terenuri arabile mari din 2024. Un cetățean italian a cumpărat peste 40 de hectare în Bihor
Cea mai valoroasă tranzacție cu terenuri arabile mari din 2024. Un cetățean italian a cumpărat peste 40 de hectare în ...
Numărul și valoarea tranzacțiilor cu terenuri arabile compacte, de peste 30 de hecatre, a scăzut și anul trecut față ...