Asociația Service-urilor: Euroins are aproape 30.000 de dosare pe rolul instanţelor de judecată. Datele nu sunt confirmate oficial
Practic, ASSAI a ajuns la această concluzie căutând după cuvântul „Euroins” pe portalul instanțelor de judecată, fără a face o analiză particulară a dosarelor. În acest context, rezultatele includ și mai multe faze ale aceluiași dosar( fond, apel etc), și chiar dosare deja rezolvate. Mai mult, numărul înaintat de ASSAI vorbește despre toate dosarele Euroins, adică inclusiv cele unde firma este în calitate de reclamant și dosarele penale.
De menționat că mai multe service-uri independente, pe care le reprezintă ASSAI, se află în conflict deschis cu Euroins, care este acuzată că refuză să plătească daunele sau le plătește parțial.
„Potrivit unei statistici extrase de pe portalul instanţelor de judecată, Euroins este implicată în peste 29.756 de dosare. Doar în ultimele şase luni au fost depuse peste 7.933 de dosare în care este implicată compania Euroins, iar în ultimele 24 de ore – 167 de dosare. Numărul mare de dosare din instanţă şi evoluţia acestuia ilustrează foarte bine multiplele probleme cu care se confruntă piaţa RCA, asiguraţii şi inclusiv service-urile auto, care sunt conectate la această piaţă, chiar dacă vorbim despre numărul total de dosare aflate pe rolul instanţelor, care cumulează atât dosare în care este dat în judecată asigurătorul, cât şi pe cele deschise de această companie împotriva unor terţi. Aceste cifre ar trebui să stârnească îngrijorări pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară, supraveghetorul pieţei, în condiţiile în care este de notorietate faptul că asigurătorii RCA încearcă tot felul de tertipuri pentru a evita plata despăgubirilor la valoarea justă a acestora”, a declarat preşedintele ASSAI, Dan Barbu.
Euroins deţine aproximativ 30% din piaţa asigurărilor auto obligatorii, fiind al doilea cel mai mare asigurător după City Insurance.
„Euroins şi City Insurance şi-au mărit constant în ultimii ani cota de piaţă pe segmentul RCA. Acum aceşti doi asigurători au aproape 80% din piaţă comparativ cu doar 32,4% în anul 2010. Însă, vânzarea acestor asigurări nu trebuie doar să genereze venituri pentru companiile autorizate, ci trebuie să asigure şi despăgubiri juste pentru proprietarii autovehiculelor implicate în accidente”, a explicat preşedintele ASSAI.
Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente reiterează, în comunicatul de presă, necesitatea realizării de reparaţii auto de calitate în condiţiile în care tendinţa pe piaţa RCA este ca firmele de asigurări să deconteze mai repede reparaţiile făcute de clienţii lor în „regie proprie”, deoarece în acest mod pot achita despăgubiri cât mai mici. ASSAI subliniază că reparaţiile care nu sunt de calitate afectează siguranţa circulaţiei pe drumurile publice şi pun în pericol atât viaţa proprietarului autovehiculului, cât şi a celorlalţi participanţi la trafic.