ASSAI solicită destituirea conducerii ASF şi un plan de măsuri pentru rezolvarea crizei RCA

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a transmis, luni, o scrisoare deschisă preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, prin care solicită destituirea întregului consiliu al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi cooptarea unei echipe de specialişti în asigurări şi în gestionarea de crize, potrivit unui comunicat al asociaţiei.
Economica.net - lun, 08 mai 2017, 07:31
ASSAI solicită destituirea conducerii ASF şi un plan de măsuri pentru rezolvarea crizei RCA

ASSAI precizează că a explicat succint preşedintelui Camerei Deputaţilor impactul creşterii preţului RCA asupra celor 6 milioane de proprietari de autovehicule şi industriei de transport, riscurile la care se supun instituţiile româneşti şi incapacitatea acestora de a gestiona criza care se prefigurează, precum şi unele soluţii care ar trebui adoptate urgent.

‘În momentul de faţă, singura persoană care deţine pârghiile politice potrivite şi are autoritatea parlamentară necesară rezolvării crizei RCA este domnul Liviu Dragnea. Miracole nu se pot întâmpla în zece zile dar luarea unor măsuri ferme şi corecte în perioada următoare ar conduce la reducerea amplorii consecinţelor negative pe termen scurt şi mediu’, a declarat Cristian Muntean, preşedinte ASSAI.

 Asociaţia susţine că la aproape 6 luni de la decizia de plafonare a tarifelor RCA, statul roman se află în aceeaşi situaţie, fără soluţii, fără nicio strategie, cu persoane total nepotrivite în conducerea ASF şi o industrie de transport care nu mai este dispusă la concesii şi care se pregăteşte de proteste.

‘Prelungirea cu încă 3 luni a perioadei de plafonare a tarifelor RCA ar putea fi adoptată doar în condiţiile în care o serie de măsuri de corectare a acestei situaţii nu ar fi dat rezultate. ASF nu a luat nicio măsură realistă şi concretă în cele 6 luni pentru corectarea derapajelor de cost din piaţa de asigurări şi în aceste condiţii, în care nu a fost adoptată nicio măsură, este aproape imposibil să fie întrunite condiţiile minim necesare prelungirii perioadei de plafonare a tarifelor RCA cu încă 3 luni’, arată ASSAI.

Conform organizaţiei, Mişu Negriţoiu este persoana responsabilă de criza RCA din anul anterior. ASSAI susţine că acesta a întins o nouă capcană statului roman prin neluarea niciunei măsuri care să conducă la reaşezarea tarifelor RCA, aruncând în mod deliberat piaţa într-o nouă criză, reducând semnificativ posibilitatea prelungirii perioadei de plafonare a tarifelor RCA.

‘O eventuală prelungire a perioadei de plafonare a tarifelor RCA ar conduce doar la câştigarea de timp pentru statul român şi consumatori însă nu ar rezolva problema preţului RCA, pentru că statul român, în loc să trateze cauza, ia în calcul să trateze efectele’, a explicat Cristian Muntean.

Potrivit ASSAI, în situaţia puţin probabilă în care s-ar putea prelungi perioada de plafonare a tarifelor RCA, statul român se confruntă cu două probleme majore, care duc spre eşec: lipsa unei strategii şi lipsa unor persoane pregătite în conducerea ASF care sa implementeze şi să gestioneze această criză.

‘Şansele adoptării legii RCA în următoarele 10 zile sunt aproape nule şi asta pentru ca doar la Comisia de Buget Finanţe au fost depuse 327 de amendamente şi este foarte posibil, ca adunând toate amendamentele fiecărei comisii, să ajungem să dezbatem peste 700 de amendamente, în condiţiile în care dorim să avem o lege bună şi echilibrată, care să rezolve problemele pieţei, având ca termen de legiferare data de 18 mai 2017. Când vrei ‘să omori o lege’, o trimiţi spre analiză şi dezbatere la mai multe comisii parlamentare şi exact asta s-a întâmplat cu legea RCA, aceasta fiind transmisă la 4 comisii in Camera Deputaţilor (Comisia de buget-finanţe, Comisia pentru industrii, Comisia pentru transport şi Comisia juridică)’, se arată în comunicat.

ASSAI susţine că statul român trebuie să ia măsuri urgente precum destituirea întregului consiliu al ASF, cooptarea unei echipe de specialişti în asigurări şi în gestionarea de crize şi învestirea acelei echipe cu un mandat temporar, pentru perioada de criză. De asemenea, este necesară elaborarea unui plan de măsuri pe termen scurt şi mediu.

ASSAI, alături de o echipă de specialişti din piaţa de asigurări, ASF şi piaţa de brokeraj, îşi exprimă disponibilitatea de a susţine un grup de lucru care sa gestioneze criza RCA în perioada următoare.

‘Dacă nu vom lua măsurile corecte, ferme şi urgente în următoarele zile, este foarte posibil ca 6 milioane de proprietari de autovehicule să caute vinovaţii’ a conchis Cristian Muntean.

Piaţa asigurărilor din România a fost dominată, în 2016, de criza asigurărilor auto obligatorii, declanşată de către transportatori din cauza creşterii exponenţiale a tarifelor, criză care a dus la emiterea unei Ordonanţe de Guvern care prevede plafonarea preţurilor RCA pe o perioadă de şase luni.

Noile tarife au intrat în vigoare începând cu data de 18 noiembrie 2016 pentru o perioadă de şase luni, fiind valabile până la data de 19 mai 2017.

Te-ar mai putea interesa și
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor digitale și a producătorilor de gadgeturi
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor ...
Din decembrie 2026 va fi în vigoare o nouă legislație care va susține demersurile consumatorilor care au achiziționat produse defecte și au suferit prejudicii din cauza aceasta. Sunt vizate de......
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor pe piața spot a BRM a ajuns la cel mai mare nivel al ultimului an. Prețuile sunt în creștere în toată ...
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările ...
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...