ASSAI: Tariful de referinţă şi înfiinţarea unei companii de stat în piaţa de asigurări vor duce la aşezarea preţurilor

 Tariful de referinţă în piaţa asigurărilor şi faptul că statul român este interesat să înfiinţeze o companie care să activeze în această piaţă sunt elemente care vor duce în mod sigur la o aşezare a preţurilor în timp, a declarat marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), Cristian Munteanu.
Economica.net - mar, 16 mai 2017, 14:54
ASSAI: Tariful de referinţă şi înfiinţarea unei companii de stat în piaţa de asigurări vor duce la aşezarea preţurilor

‘Epopeea legii RCA se încheie, după aproape un an şi jumătate de la debut, cred că va fi o lege bună. Ştiţi cum e, cu bune şi cu rele, nu ai cum să împaci pe toată lumea, însă au apărut nişte lucruri importante, de care păgubiţii RCA vor beneficia. O să mă refer din perspectiva asiguraţilor şi din punctul de vedere al păgubiţilor. Cu perspectiva asiguraţilor, faptul că apare un tarif de referinţă în piaţă, faptul că statul român este interesat să înfiinţeze o companie care să activeze în piaţa de asigurări obligatorie sunt elemente care vor duce în mod sigur la aşezarea preţurilor în timp’, a subliniat preşedintele ASSAI.

Acesta a arătat, totodată, că păgubiţii vor putea fi despăgubiţi în baza facturilor de reparaţii astfel încât să-şi poată acoperi daunele iar cel cel care repară maşina să îşi asume responsabilitatea.

‘De asemenea, a fost eliminat un amendament care l-am susţinut şi care era toxic pentru păgubiţi, anume faptul că despăgubirile se făceau în baza unor sisteme de specialitate. Sunt doar servicii de evaluare a daunelor, nu şi sisteme de specialitate, pentru că niciuna din aceste firme nu îşi asigură responsabilitatea cu privire la datele furnizate, iar aici apare o contradicţie, pentru că este cel puţin imoral ca eu, ca asigurat, să fiu obligat să îmi cumpăr o poliţă de asigurare obligatorie, iar când e vorba de plata despăgubirilor, să fiu despăgubit de un sistem care nu îşi asumă niciun fel de responsabilitate. Acum, în textul legii se prevede că păgubiţii au posibilitatea să opteze, fie să primeaască despăgubiri în baza sistemelor de specialitate, fie în baza documentelor emise conform legii, adică în baza facturilor de reparaţii. Era şi normal lucrul acesta, pentru ca reparatorul să îşi asume responsabilitatea, atât administrativă, cât şi penală, în cazul în care se întâmplă ceva, în condiţiile în care acele sisteme nu îşi asumau absolut nimic. Asta înseamnă că păgubiţii au temeiul legal prin care să primească îndemnizaţia de despăgubire suficientă pentru a-şi putea acoperi pagubele’, a mai declarat sursa citată.

Totodată, acesta a mai adăugat că în cadrul legii există posibilitatea de suspendare a poliţei RCA pentru perioada în care nu se foloseşte autovehiculul. De asemenea, poliţa poate fi cumpărată şi pe o perioadă de o lună.

Potrivit şefului ASSAI, din punctul de vedere al consumatorului, votarea legii RCA (în Camera Deputaţilor, nr.) este un lucru bun, însă la nivel economic lucrurile nu vor fi bune, pentru că ‘vor fi condamnaţi la moarte aproximativ 30.000 de persoane, asistenţi în brokeraj’.

‘Dacă privim doar din punctul de vedere al consumatorului, este un lucru bun, dar la nivel de economie lucrurile nu sunt deloc bune. Astăzi au fost condamnaţi la moarte economică aproximativ 30.000 de persoane, de asistenţi în brokeraj. Aceştia nu vor putea supravieţui cu comisioanele pe care le vor primi de la asiguratori, pentru că aceştia fiind incluşi în acel calcul de 25% va fi imposibil să le ofere un preţ mai mare de 2-3%, care este absolut insignifiant pentru a-şi putea duce o activitate orice broker în România’, a explicat Cristian Munteanu.

În context, el a arătat că legea va fi atacată atât de către brokeri cât şi de către asigurători.

‘Pentru consumator este o veste bună, ştiu însă foarte sigur că legea va fi atacată atât de către brokeri cât şi de către asiguratori, pe temeiul neconstituţionalităţii, iar acum, din câte ştiu, se fac demersurile necesare pentru identificarea canalelor. Am înţeles că la Avocatul Poporului e puţin mai complicat. Doar Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţională. Din perspectiva despăgubirilor, lucrurile sunt optimiste, păgubitul RCA are posibilitatea să aibă maşini la schimb, pentru perioada reparaţiilor’, a mai precizat Munteanu.

Acesta a mai spus că se poate aplica directiva ‘Solvency II’, directivă care prevede ca autoritatea din statul respectiv să poată interveni asupra creşterii tarifelor RCA.

‘Mai mult decât atât, prin apariţia acestui sistem de control al preţurilor, se poate aplica directiva Solvency II, care prevede că autoritatea din statul respectiv poate interveni pe creşterea tarifelor RCA, deci, odată cu asta, ASF are pârghiile necesare ca să intervină pe creşterea RCA. Până acum nu a avut această posibilitate, în lipsa unui sistem de control al preţurilor. Deci din perspectiva costurilor lucrurile sunt foarte bune. Din perspectiva cheltuielilor administrative, lucrurile sunt împărţite’, a mai spus Munteanu.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, cu 226 de voturi ”pentru”, 25 ”împotrivă” şi 4 abţineri, proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

‘Această lege este tot ce se putea scoate mai bun în acest moment. Este un consens evident în piaţă cu principal obiectiv protecţia consumatorului. Evident că sunt şi nemulţumiri. (…) În principal, din punct de vedere financiar, mi se pare că lucrurile sunt sub control. Introducerea tarifului de referinţă este un lucru esenţial pentru că la el asiguratorii se pot raporta în momentul în care emit noi tarife pentru viitorii asiguraţi. Tariful de referinţă se calculează statistic şi reprezintă o medie a preţului pe un anumit segment de risc pe o perioadă de 5 ani în urmă’, a afirmat marţi, la Parlament, prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Cornel Coca Constantinescu.

Conform Autorităţii de Supraveghere Financiară, printre cele mai importante modificări aduse de această lege cadrului general de funcţionare a pieţei asigurărilor obligatorii auto se numără: introducerea conceptului de tarif de referinţă şi formula de calcul a acestuia; definirea categoriei clienţilor cu risc ridicat, precum şi modalităţile prin care aceştia pot fi asiguraţi; explicitarea mecanismului decontării directe şi principiile de aplicare.

Te-ar mai putea interesa și
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar companiile care solicită totuși în instanță să se supende executarea,......
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...