Assitentul AI Microsoft 365 Copilot, disponibil acum în limba română. Ce știe să facă

Microsoft 365 Copilot, asistentul AI dezvoltat de Microsoft, a fost actualizat pentru a fi mai performant și în limba română. Această nouă funcționalitate le permite utilizatorilor din România să beneficieze de asistență avansată în limba lor maternă, îmbunătățind astfel productivitatea și experiența de utilizare.
Lidia Neagu - lun, 18 nov. 2024, 13:35
Assitentul AI Microsoft 365 Copilot, disponibil acum în limba română. Ce știe să facă

Potrivit companiei, Microsoft 365 Copilot este asistentul AI care poate fi folosit la locul de muncă și care se conectează la aplicațiile și datele existente, înțelege contextul de lucru și oferă securitate, confidențialitate și conformitate la nivelul întregii companii. Acesta a fost dezvoltat pentru a sprijini utilizatorii în diversele lor activități, de la redactarea documentelor și gestionarea e-mailurilor, la analiza datelor și crearea de prezentări.

Având acum opțiunea de a alege limba română, utilizatorii vor putea interacționa mai ușor și mai eficient cu Microsoft 365 Copilot, primind răspunsuri și sugestii personalizate în timp real.

Printre principalele funcționalități Copilot se numără:

Redactare și editare documente: Copilot poate oferi sugestii pentru îmbunătățirea stilului și clarității textului din orice document redactat în limba română, corectează greșelile gramaticale și de punctuație și are soluții pentru formatarea documentelor, în special a celor voluminoase, pentru a asigura un aspect profesional, coerent și ușor de parcurs.
Gestionarea e-mailurilor: Microsoft 365 Copilot ajută la redactarea rapidă a e-mailurilor, sugerând fraze și răspunsuri adecvate în funcție de cel mai recent reply. In plus, Copilot ajută la sortarea și prioritizarea e-mailurilor, evidențiind mesajele importante și gestionând automat folderele.
Analiza datelor: Copilot poate analiza seturi mari de date în Excel, doar cu ajutorul prompturilor, generând grafice și tabele pentru o mai bună înțelegere a informațiilor. De asemenea, oferă insighturi și recomandări bazate pe analiza datelor, ajutând la luarea unor decizii informate.
Crearea de prezentări: Datorită Copilot, utilizatorii pot face prezentări Powerpoint cu un aspect atractiv și profesionist mai rapid, cu un conținut structurat, ușor de înțeles, cu puncte cheie și secțiuni relevante evidențiate corespunzător.
Asistență în timp real: Copilot oferă suport imediat pentru întrebări și sarcini diverse, adaptându-se nevoilor specifice ale fiecărui utilizator, și are capacitatea de a automatiza sarcini repetitive, economisind timp și crescând eficiența.
Colaborare eficientă: Utilizatorii pot colabora în timp real pe documente și proiecte, munca în echipă fiind astfel încurajată. Tot cu ajutorul Copilot pot fi integrate comentariile lăsate de alți utilizatori, eficientizând astfel procesul de feedback.
Integrare cu aplicațiile Microsoft 365: Un studiu realizat recent de Microsoft arată că 77% dintre companiile din Europa Centrală și de Sud-Est folosesc deja soluții AI sau sunt gata să le implementeze în următoarele 12 luni. De altfel, România este acum pregătită să se bucure de beneficiile tehnologice ale Ai-ului, având aproximativ 202.000 de specialiști în IT, astfel poziționându-se pe locul 6 mondial în ceea ce privește numărul de specialiști acreditați în IT per 1000 de locuitori.

Microsoft România a mai anunțat că Banca Transilvania și Leviatan Grup au adoptat deja soluția Microsoft 365 Copilot.

În 2023, Banca Transilvania a integrat inteligența artificială în platforma Întreb BT, pentru a ajuta clienții să obțină răspunsuri mai rapide la informațiile căutate. ”Anul acesta, prin asistenții cu inteligență artificială, angajații BT creează noi obiceiuri de muncă, observând deja o mai bună colaborare între echipe și creșterea productivității”, precizează Microsoft.

Și membrii grupului Leviatan folosesc Microsoft 365 Copilot în munca lor zilnică. Copilot îi ajută să acceseze rapid informațiile și să identifice eventualele erori ale proiectelor pentru a îmbunătăți conformitatea și a permite procese de muncă mai rapide și eficientizându-le.

Te-ar mai putea interesa și
Câte reclamații a primit ANPC la adresa dezvoltatorului Nordis în decurs de doi ani
Câte reclamații a primit ANPC la adresa dezvoltatorului Nordis în decurs de doi ani
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) spune că a primit opt reclamații la adresa dezvoltatorului imobiliar Nordis în doi ani și că a desfășurat controale. Mai multe......
CFR Călători anunță că biletele pentru 13 și 14 decembrie se vor vinde începând cu 2 decembrie
CFR Călători anunță că biletele pentru 13 și 14 decembrie se vor vinde începând cu 2 decembrie
Emiterea legitimaţiilor de călătorie pentru trenurile din datele de 13, 14 decembrie 2024, precum şi pentru cele din ...
Ungaria a depăşit România la rezerve de aur pentru prima dată în istorie, după o achiziţie uriaşă. A cumpărat 14,5 tone în septembrie
Ungaria a depăşit România la rezerve de aur pentru prima dată în istorie, după o achiziţie uriaşă. A cumpărat 14,5 ...
Banca Naţională a Ungariei a achiziţionat 14,5 tone de aur la finalul lunii septembrie a acestui an, fiind pentru prima ...
Fermierii din sectorul agricol și pomicol nu mai pot depune cereri de finanțare pentru înființarea grupurilor de producători. Suma solicitată este cu 6,3 milioane de euro mai mare decât alocarea financiară
Fermierii din sectorul agricol și pomicol nu mai pot depune cereri de finanțare pentru înființarea grupurilor de producători. ...
Sesiunea de primire a cererilor de finanțare pentru DR-33 „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol ...