Asta mai lipsea: România e în plină criză de ghiocei

29 02. 2012

Zăpada abundentă căzută în ultimul timp va face ca în pieţele de flori să fie foarte puţini ghiocei. În anii trecuţi ghioceii erau disponibili la orice colţ din orice piaţă şi la preţuri foarte accesibile. Un alt motiv este acela că ghioceii nu se prea importă, pentru că importatorul ar pierde bani din motiv că florile se ofilesc foarte repede şi sunt şi foarte ieftine. „Import flori de foarte mulţi ani. Niciodată nu am adus ghiocei. Se strică repede şi nu prea am câştiga nimic din afacerea asta „ a spus un importator de flori din Olanda, Spania şi Italia. Şi totuşi, există şi importatori care aduc ghiocei. „Avem ghiocei, dar sincer vă spun că sunt cam trecuţi. Costă, la preţ de angro, 7,90 de lei” a spus un alt importator de flori. Nici producătorii autohtoni nu se încurcă cu vestitorii primăverii. „Avem lalele, avem ciclame, ghiocei nu avem” spune horticultorul.

Căutătorii de ghiocei

Zăpada căzută nu a afectat creşterea ghioceilor din păduri, ba din contră, ci doar a îngreunat serios găsirea şi culegerea lor. Acum, după ghiocei nu mai merg decât oamenii care ştiu cum să caute. „Ghioceii s-au făcut mai bine ca în anii trecuţi când nu a fost zăpadă. Zăpada le-a ţinut de fig şi le-a creat un mediu umed care le-a priit ghioceilor” povesteşte un căutător de ghiocei. Anul acesta nu vor mai vinde ghiocei decât aceia care ştie unde să îi găsească şi care se încumetă să scurme în zăpada de o jumătate de metru de pe câmpuri. „Nu mergem cu lopeţi că îi tăiem. Căutăm sub tufişurile acelea care vara au un puf care dacă se aşează pe piele te scarpină. Dăm zăpada la o parte cu un băţ şi aşa ajungem la ghiocei” spune un căutător de ghiocei din Pucheni.

Căutătorii vând en detail

Mulţi dintre cei care caută ghiocei preferă să îşi vândă marfa găsită cu trudă, sub pătura groasă de omăt, direct de la poartă. Astfel, multe minitarabe pot fi zărite pe DN1, între Bucureşti-Ploieşti, o zonă cu multe păduri de unde cei care vor să facă un ban culeg ghioceii gratis. Preţurile la ghiocei în această zonă variază între 7 şi 15 lei coşuleţul, în funcţie de mărimea lui, precum şi a numărului de fire de flori. „Nici cei care ne vindeau ghiocei în anii trecuţi nu au mai venit să ne vândă. Probabil din cauza timpului care a fost” se plângea un angrosist de flori. În pieţe, preţul zambilelor variază între doi şi cinci lei, în funcţie de cât de bogată este floarea, iar lalelele au un preţ de 2,5 lei firul.

Cel mai scump ghiocel

Cel mai scump ghiocel vândut vreodată a fost comercializat pe eBay, de către un englez, tot unui englez, pentru suma de 870 de euro. Floarea a fost reperată într-o grădină din Perthshire din Marea Britanie printre soiurile comune de ghiocei, care au corola ce se termina cu cele şase diviziuni de culoare verde, şi striate cu verde pe partea interioară. Ghiocelul „mutant” are corola de culoare galbenă, interiorul uşor colorat în galben, cu mici striuri de galben. În Ungaria legislaţia în privinţa ghioceilor este foarte drastică, nu ai voie sa rupi ghioceii din flora spontană , altfel rişti închisoarea, informează flori-cultura.ro.