„Am în vedere un protocol cu Ministerul de Finanţe care să prevadă trecerea plăţii rezidenţilor de la Ministerul Sănătăţii la Ministerul Educaţiei, prin transformarea în fond de bursă care să nu fie supusă impozitării. În acest context, pentru ultimile luni ale anului, venitul rezidentului ar trebui să crească de la 800 la 1.600 de lei, impactul bugetar fiind foarte mic. Pentru 2013, venitul ar trebui să ajungă la 2.400 de lei şi să constituie baza de calcul pentru veniturile medicilor primari şi specialişti”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae.
El a mai spus că CMR solicită majorarea bugetului alocat Sănătăţii de la 2,7 cât este în prezent la 5,5 şi chiar 6% din PIB.
„Chiar şi cu aceste creşteri, România rămâne pe ultimul loc în ceea ce priveşte alocaţiile pentru Sănătate din Europa, nu doar din UE”, a adăugat preşedintele CMR.
Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România, întrunită joi la Bucureşti, va decide strategia organizaţiei pentru implementarea declaraţiei generale a adunării din martie 2012.
„În cazul în care solicitările CMR nu vor fi luate în seamă, atunci Adunarea Generală îşi rezervă dreptul de a stabili strategia pentru punerea în aplicare a obiectivelor propuse”, a mai spus Vasile Astărăstoae.
Colegiul Medicilor din România este singura organizaţie profesională membră a Asociaţiei Medicale Mondiale.