Bursele din SUA sunt în creştere susţinută, cu indicii aproape de maxime istorice, randamentele obligaţiunilor de stat au început să crească – semn că investitorii sunt mai puţin prudenţi – iar inflaţia revine, treptat, la niveluri mai sănătoase. Şomajul este la minimul ultimilor nouă ani. Reapariţia presiunilor inflaţioniste va fi accentuată anul viitor de creşterea preţului petrolului.
Economia SUA deja afişează cifre apropiate de potenţialul de creştere, iar programul de investiţii publice anunţat de preşedintele ales Donald Trump, care ar putea injecta în economie 1.000 de miliarde de dolari în următorii ani, va contribui la accelerarea creşterii economie.
În acest context, apar întrebări referitor la cât de agresivă trebuie să fie politica monetară a Fed pentru a preveni o ipotetică supraîncălzire a economiei.
Banca centrală a SUA va majora, miercuri, dobânda de politică monetară cu un sfert de punct procentual, până în banda 0,50% – 0,75%, anticipează marea majoritate a analiştilor.
Decizia de politică monetară va fi însoţită şi de o actualizare a prognozelor economice ale Rezervei Federale. La ultima prognoză, în septembrie, oficialii celei mai puternice bănci centrale din lume şi-au redus estimările privind creşterea economică şi inflaţia pentru acest an şi au estimat că anul 2016 se va încheia cu şomaj în creştere uşoară. Predicţia au fost deja demontate parţial de datele oficiale – şomajul a scăzut, iar creşterea economică a accelerat în trimestrul al treilea.