Astăzi se decide listarea la bursă a Hidroelectrica. Meteș, FP: “Este un moment extrem de prielnic, o decizie istorică pentru creșterea valorii companiei”. INTERVIU

Astăzi este programată Adunarea Generală a Acționarilor Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării, unde se va decide dacă se va accepta solicitarea Fondului Proprietatea de a se lista compania la bursă, prin vânzarea a 15% din acțiuni, deținute de Fond. Vă prezentăm în continuare un scurt interviu cu Călin Meteș, Deputy Portfolio Manager al Fondului Proprietatea.
Mihai Nicuţ - mie, 30 mart. 2022, 22:06
Astăzi se decide listarea la bursă a Hidroelectrica. Meteș, FP: “Este un moment extrem de prielnic, o decizie istorică pentru creșterea valorii companiei”. INTERVIU

Pe 31 martie, va avea loc AGA Hidroelectrica în care se va aproba (sau nu) listarea  companiei la Bursa de Valori București. Pentru cei mai puțin inițiați în mecanismele  bursiere, ne puteți spune, foarte clar, câte acțiuni vor fi scoase la vânzare? Este vorba  despre pachetul integral al FP sau și despre o parte din pachetul statului?

Călin Meteș: Listarea Hidroelectrica la bursă, în forma agreată de către cei doi acționari,  presupune că Fondul Proprietatea va oferi minim 15% din pachetul de aproximativ 20% pe care îl deține în această companie. Statul român, prin Ministerul Energiei care deține pachetul majoritar de 80% în cadrul Hidroelectrica, nu va vinde nicio acțiune.

Pachetul de acțiuni Hidroelectrica este de departe cel mai important activ al FP. Cât estimează FP că va obține, evident o evaluare aproximativă, în urma vânzării acestui pachet?

Călin Meteș: În acest moment, un pachet de acțiuni de 15% deținut de Fondul Proprietatea în  Hidroelectrica este evaluat la aproximativ 1,37 de miliarde de euro. Pe baza întâlnirilor avute în ultimii  ani cu o serie de investitori locali și internaționali, credem că listarea Hidroelectrica va avea parte de un interes crescut din partea comunității investiționale, aspect ce ar trebui să se reflecte în valoarea companiei. Este de menționat că evaluarea actuală a Hidroelectrica în cadrul portofoliului Fondului Proprietatea are în vedere un discount de aproximativ 15-20% aplicat acestei valori, ca urmare a faptului că Hidroelectrica nu este în acest moment listată.

De ce a ales FP acest moment pentru a solicita această listare și nu a mai așteptat? Nu sunt semne că prețul energiei electrice va scădea, chiar dimpotrivă.

Călin Meteș: Fondul Proprietatea a fost dintotdeauna un susținător al listării companiilor de stat la bursă, iar noi suntem convinși ca listarea Hidroelectrica va reprezenta un punct de reper major în istoria pieței de capital locale, prin prisma dimensiunii ofertei și a vizibilității pe care o va genera pentru țara noastră. Sectorul producției energiei din surse sustenabile, în care activează Hidroelectrica, este unul extrem de atractiv în contextul local și internațional, deci momentul este extrem de prielnic pentru ca această listare să aibă loc în cursul acestui an. De asemenea, conform angajamentelor luate de statul român în cadrul PNNR prin care multe miliarde de euro sunt așteptate să intre în economia românească în următorii ani, listarea unui pachet de minim 15% din Hidroelectrica trebuie să aibă loc până la jumătatea anului viitor. Dorim astfel sa sprijnim statul român în realizarea acestor angajamente asumate în beneficiul tuturor românilor.

Ce le-ați transmite cetățenilor români care se opun listării Hidroelectrica la Bursă?

Călin Meteș: Listarea Hidroelectrica este un obiectiv de țară, cu beneficii majore pentru toți românii.

În primul rând, vorbim despre creșterea gradului de transparență a companiei, toți românii vor avea o imagine mult mai clară despre modul în care sunt administrate resursele țării.

În al doilea rând, bursa poate susține planurile companiei de finanțare, ceea ce se traduce prin mai multe investiții în sectorul energetic românesc.

În al treilea rând, listarea Hidroelectrica ar  contribui major la dezvoltarea pieței locale de capital, oferind alternative viabile de plasare a  economiilor pentru toți românii în căutare de diversificare sau alternative de economisire la  sistemul bancar. Nu în ultimul rând, aș menționa îmbunătățirea percepției de risc a  investitorilor  internaționali cu privire la țara noastră, aspect ce se traduce prin mai multe investiții locale, dar și  printr-o îmbunătățire a costurilor de finanțare pentru stat.

Potrivit unor estimări mai vechi, valoarea de piață a Hidroelectrica este acum undeva la 10 miliarde de dolari. Estimați că va crește valoarea companiei după această listare și dacă da, aveți o aproximare, cu cât?

Călin Meteș: Cu siguranță, intrarea la tranzacționare pe piața de capital poate avea un impact pozitiv suplimentar asupra valorii companiei. Ce putem spune acum cu certitudine este că listarea Hidroelectrica reprezintă o decizie istorică adoptată de statul român în favoarea creșterii atractivității și valorii companiei, iar prin adoptarea acestei decizii, Guvernul României demonstrează maturitate politică și respectarea angajamentelor asumate prin PNRR, în beneficiul economiei românești.

Context

Hidroelectrica este cel mai mare, ieftin și profitabil producător de energie electrică din România, cu o producție anuală de circa 17 TWh de energie electrică. În prezent compania operează un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea. Pentru acest an, compania și-a bugetat venituri totale de circa 7,4 miliarde de lei, la un profit de circa 3 miliarde de lei.

În condițiile în care se vorbește despre acest lucru de peste zece ani, este cea mai aşteptată listare din istoria pieţei de capital din România. De-a lungul timpului s-au arătat interesați mai mulți investitori, ca fonduri de pensii, fonduri mutuale și chiar Banca Europeană de Re­construcţie şi Dezvoltare. Inițial, listarea ar fi trebuit să presupună și vânzarea unui pachet minoritar al statului român – nu s-a pus niciodată problema ca statul să renunțe la pachetul majoritar, dar lucrurile nu au evoluat, iar azi reprezentanții statului vor decide dacă sunt de acord cu listarea unui pachet deținut de Fondul Proprietatea. Dacă ei își vor da acordul, ar putea trece între opt luni și un an până la momentul listării efective.

Hidroelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Energiei, care deține circa 80% din acțiuni. Fondul Proprietatea este singurul acționar minoritar, cu aproximativ 20% din titluri.

Despre Călin Meteș

Călin Meteș este Deputy CEO pentru Investiții al Franklin Templeton International Services,  sucursala București și Deputy Portfolio Manager al Fondului Proprietatea. Activitatea sa se concentrează pe investițiile legate de activitatea Fondului Proprietatea, precum și pe orice alte investiții ale Franklin Templeton în România.

S-a alăturat Franklin Templeton în anul 2010, fiind responsabil cu monitorizarea permanentă a companiilor cheie din portofoliul Fondului Proprietatea și interacțiunea cu stakeholderii acestora, precum și cu analizarea potențialelor oportunități de investiții din Europa de Sud-Est pentru fondurile Franklin Templeton. Anterior, a deținut poziția de portfolio manager la Raiffeisen Asset Management. În ultimii 12 ani, a activat ca membru în consiliul de administrație în mai multe companii de stat și private din sectoarele energiei, industriei și infrastructurii. Călin Meteș deține o diplomă de masterat în bănci și piețe de capital și o diplomă de licență în bănci și burse de valori, ambele de la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj Napoca și este analist certificat CFA.

 

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...