Principala ceremonie este prevăzută la Ground Zero, locul în care se aflau la New York turnurile gemene ale World Trade Center. Ca în fiecare an de la producerea tragediei, aici vor fi citite numele celor aproximativ 3.000 de persoane care au murit la New York, Washington şi Shanksville, în Pennsylvania.
Ca de fiecare dată, vor fi respectate mai multe minute de reculegere care vor marca momentele în care cele două avioane de linie au lovit turnurile World Trade Center şi ora la care acestea s-au prăbuşit.
În acest an totuşi, nici primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, nici o altă personalitate politică de prim-plan nu va lua cuvântul, aşa cum s-a întâmplat în 2011, când s-au comemorat zece ani de la aceste atentate.
Preşedintele american Barack Obama şi soţia sa, Michelle, se vor reculege în linişte în exteriorul Casei Albe, după care vor vizita memorialul de la Pentagon. Vicepreşedintele Joe Biden va merge în Shanksville, în Pennsylvania, locul în care s-a prăbuşit zborul 93 al United Airlines, ai cărui pasageri le-au rezistat celor care au deturnat avionul.
Luni, la Shanksville, secretarul Apărării Leon Panetta a cerut la rândul său ca soldaţii americani „care luptă şi mor în Afganistan” să nu fie uitaţi.
„Mă rog pentru ca în momentul în care ne amintim de 11 septembrie, să ne acordăm timp pentru a ne aminti de sacrificiile suportate de cei care au luptat şi au murit pentru ca astfel de evenimente să nu se mai producă”, a declarat el.
Fapt notabil, campania electorală pentru alegerile prezidenţiale nu va fi abandonată marţi. Fostul preşedinte Bill Clinton, al cărui discurs la convenţia democrată în favoarea lui Obama a înregistrat un succes răsunător, va merge la Miami în Florida pentru a-l susţine pe preşedintele în exerciţiu care se va confrunta, la 6 noiembrie, cu republicanul Mitt Romney.
Pentru numeroşi americani, împlinirea a zece ani de la atentate, în 2011, care s-a bucurat din partea presei de o atenţie ieşită din comun, a constituit punctul culminant al acestor comemorări.
În plus, moartea lui Osama ben Laden, ucis de un comando american în mai 2011 la decizia lui Barack Obama, a contribuit la desprinderea de deceniul precedent.
La New York, un nou zgârie-nori care va atinge 541 de metri, respectiv 1.776 de picioare, cifră simbolică pentru anul independenţei Statelor Unite, este în ultima fază a construcţiei. Acesta va fi cea mai înaltă clădire din New York şi Statele Unite, aşa cum erau turnurile gemene.
11 septembrie 2001, cele mai sîngeroase atentate din istorie
Atentatele de la 11 septembrie 2001, considerate cele mai sângeroase din istorie, au fost comise de 19 terorişti din reţeaua al-Qaida, care au deturnat patru avioane, lovind turnurile World Trade Center din New York şi clădirea Pentagonului, situată în apropiere de Washington, relatează AFP.
Bilanţul victimelor atentatelor s-a ridicat la 2.978 de morţi, dintre care 2.749 la New York.
Turnurile gemene ale World Trade Center, cei mai înalţi zgârie-nori din New York, au fost lovite la un interval de câteva minute de două dintre avioanele deturnate.
Primul aparat, un Boeing 767 al companiei American Airlines, având 92 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, a lovit primul turn la ora locală 8:46 (15:46 ora României), distrugând etajele superioare ale clădirii.
La ora locală 9:03 (16:03 ora României), al doilea Boeing, model 767, aparţinând companiei United Airlines şi având 65 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, a lovit cel de-al doilea turn al World Trade Center, un eveniment care a fost transmis în direct de posturile de televiziune din întreaga lume.
La ora locală 9:43 (16:43 ora României), un Boeing 757 al companiei American Airlines, cu 64 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, s-a prăbuşit peste Pentagon, provocând pagube însemnate la faţada vestică a clădirii Ministerului american al Apărării.
Un al patrulea aparat Boeing 757, al companiei United Airlines, care transporta 44 de persoane la bord, dintre care patru terorişti, s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania, în estul ţării. Obiectivul precis al teroriştilor a rămas, până astăzi, necunoscut, la fel ca şi împrejurările exacte ale producerii catastrofei. Se pare că unii pasageri, informaţi prin telefonul mobil despre evenimentele din New York, i-au atacat pe terorişti.
Cele două turnuri ale World Trade Center s-au prăbuşit unul după celălalt, turnul sudic la ora locală 10:05 (17:05 ora României), iar cel nordic la 10:28 (17:28 ora României). Sub dărâmături au fost prinse sute de persoane care nu putuseră fi evacuate şi mulţi salvatori, în timp ce întregul cartier Manhattan a fost acoperit de un nor de fum negru şi de praf.
Preşedintele George W. Bush, care în momentul producerii atentatelor vizita o şcoală din Florida, a fost condus la o bază militară, din motive de securitate. Reîntors la Washington în cursul aceleiaşi seri, el şi-a afirmat hotărârea de a-i pedepsi pe autorii acestor „atentate ruşinoase”, subliniind că nu va face nici o diferenţă între „teroriştii care au comis aceste acte şi cei care îi protejează”.