Aston Martin ar putea construi o uzină în Macedonia
Potrivit uneia din surse, în urmă cu câteva luni Aston Martin a pus la punct o listă cu 19 posibile locaţii pentru viitoarea uzină, pentru ca în luna decembrie să reducă lista la două locaţii din Marea Britanie, una din statul american Alabama şi o locaţie din Orientul Mijlociu. O altă sursă a adăugat însă că în ultimele săptămâni fosta republică iugoslavă a înaintat o ofertă îmbunătăţită către Aston Martin, companie care anterior sublinia că orice eventual sprijin financiar ar fi un factor important în decizia sa.
‘Macedonia este un concurent intrat recent în cursă după ce anterior a fost exclus. Au venit cu o ofertă puternică’, a declarat una din surse. Potrivit acestei surse, deocamdată nu există suficientă claritate cu privire la opţiunea din Orientul Mijlociu în timp ce o altă locaţie avută în vedere, cea de la Sutton Coldfield, centrul Angliei, care anterior era considerată favorită a pierdut teren în ultima perioadă.
Un înalt oficial guvernamental de la Skopje, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a confirmat şi el că Macedonia este pe lista locaţiilor unde ar putea fi construită viitoarea uzină Aston Martin. ‘Am făcut o ofertă bună’, a spus oficialul macedonean, fără a oferi alte detalii.
Aston Martin, companie controlată printre altele de fondul italian de private equity Investindustrial şi grupul kuweitean Tejara Capital, urmează să anunţe decizia sa în următoarele săptămâni.
Obiectivul Aston Martin este să-şi majoreze de patru ori capacitatea de producţie până la aproximativ 15.000 de vehicule pe an la finele acestui deceniu, urmând ca la viitoarea uzină să fie construit noul crossover DBX. Compania produce o gamă extinsă de automobile la actuala sa uzină de la Gaydon, centrul Angliei, însă în ultimii ani a înregistrat o scădere a vânzărilor după criza financiară din 2007/2008.
Anterior, reprezentanţii Aston Martin au spus că există mai multe avantaje în construirea unei noi uzine în Anglia, dar Macedonia este una din mai multe ţări care încearcă să atragă constructorii auto cu subvenţii generoase. Cel mai mare succes înregistrat autorităţile de la Skopje este atragerea companiei britanice Johnson Matthey, care în anul 2009 a deschis o uzină pentru producţia de catalizatoare la est de capitala Skopje.