Astra, pe făraş. Primele două runde de majorare a capitalului au adus 30.000 euro, din necesarul de aproape 100 milioane euro

Economica.net
05 08. 2015
astra_asig_52431800_96655300

Acţionarii au subscris, în cea de-a doua etapă de majorare a capitalului, doar 32.834 de acţiuni, cu o valoare nominală de 2,66 lei pe unitate, potrivit unui anunţ către Bursă. Având în vedere că în prima etapă acţionarii au subscris doar 17.774 de titluri, rezultă că Astra a reuşit până acum să atragă doar 134.600 de lei, din necesarul de 425 de milioane de lei pentru recapitalizare.

Cea de-a treia etapă de subscriere începe joi, 6 august, şi se va încheia pe 19 august.

Astra este în redresare financiară, administratorul special al companiei fiind KPMG Advisory.

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a declarat recent, la jumătatea lunii iulie, că ASF vrea „să mărite” Astra, discuţiile fiind „destul de avansate”, însă depinde de acţionarii companiei, dacă „au pretenţii prea mari la zestre”.

„Astra vrem s-o mărităm, suntem destul de avansaţi, depinde de părinţi, dacă au pretenţii prea mari la zestre sau dacă vor o zestre mai mică, avem şanse bune s-o rezolvăm în această vară sau cel puţin să intrăm într-un alt plan de redresare cu un investitor strategic în această vară”, a declarat şeful ASF.

Astra Asigurări este controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, aflat în arest la domiciliu. În februarie, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Dan Adamescu la 4 ani și 4 luni închisoare cu executare şi trei ani interdicţia unor drepturi, printre care şi dreptul de a fi director şi administrator al unei firme sau de a coordona societăţi comerciale, în ţară sau în străinătate. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată. Omul de afaceri este acuzat de intervenţii pe lângă judecători pentru obţinerea de sentinţe favorabile în dosarele de insolvenţă ale unor societăţi comerciale.

Astra este a treia companie de asigurări din România după primele brute subscrise, cu o cotă de piaţă de 9,52%. Asigurările de răspundere civilă auto (RCA) reprezintă principalul obiect de activitate al companiei. Astra este pe locul doi în topul firmelor de asigurări reclamate la ASF, cu peste 3.000 de petiţii înregistrate în anul 2014, adică un sfert din petiţiile totale la nivelul pieţei. Euroins şi Astra acumulează aproape 6 din 10 petiţii către ASF.

Astra figurează cu capitaluri negative de peste 1 miliard de lei în raportul ASF publicat în iulie privind rezultatele testelor de stres derulate la cele mai mari companii de asigurări din România – cu menţiunea că testele au fost derulate pe baza situaţiilor financiare de la jumătatea anului 2014.