„2009 a fost anul în care acţionarii Astra Asigurări au decis extinderea operaţiunilor în afara României, în condiţiile în care, după ce societatea a preluat şefia clasamentului asigurătorilor locali, resursele de creştere a afacerilor nu puteau veni decât din afara ţării. Vom continua să ne extindem în Europa de Centrală şi de Est, aşa cum am făcut-o azi în Slovacia. Probabil că vom deschide sucursale şi în alte state de limbă slavă, cum ar fi Cehia, spre exemplu”, a afirmat Adamescu.
Astra Asigurări a deschis marţi o sucursală la Bratislava, sub denumirea Astra Poistovna, aceasta fiind a doua unitate teritorială operaţională în afara României.
Prima sucursala externă, Astra Biztosito, a fost deschisă în Ungaria în octombrie 2010 şi a avut anul trecut venituri de 65,87 milioane lei.
„În sucursala din Slovacia vom investi 3-5 milioane de euro, conform planului de afaceri. Pentru anul 2013, Astra Poistovna are ca obiectiv subscrieri din prime de 5 milioane de euro”, a spus reprezentantul Astra Asigurări.
În Ungaria, potrivit datelor anunţate de companie, Astra a investit peste patru milioane de euro în Astra Biztosito.
Adamescu a afirmat că Astra Asigurări va încheia acest an cu un rezultat similar celui din 2011, când subscrierile au scăzut cu 6,5%, la 1,01 miliarde de lei.
„Situaţia pieţei de asigurări din România este dificilă şi se va menţine aşa în 2013. Rezultatele companiei din acest an nu ne mulţumesc. Sperăm ca în 2013 să avem rezultate mai bune, să avem o creştere mai mare a veniturilor din prime, evoluţie care ar putea fi susţinută de reforma sistemului de sănătate. De asemenea, creşterea pieţei şi a Astra ar putea veni şi din majorarea veniturilor din asigurări obligatorii de locuinţe, unde statul ar trebui să pună în aplicare amenzile pentru cei care nu îşi asigură locuinţele”, a spus Adamescu.
Reprezentantul companiei a arătat că trebuie reglementat nivelul minim şi maxim al despăgubirilor în caz de vătămări corporale.
„În Italia există un cadru de reglementare care stabileşte suma minimă şi maximă ce poate fi solicitată în instanţă în caz de deces. În Slovacia, fosta companie de stat de asigurări a intrat în faliment din cauza lipsei unui astfel de sistem, pe fondul unui număr mare de procese prin care s-au solicitat despăgubiri de ordinul milioanelor de euro”, a afirmat vicepreşedintele Astra.
Compania a fost înfiinţată în anul 1991 şi are un capital social de 192,71 milioane de lei, controlat de The Nova Group Investments România SA – 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social.
The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.