Astra Vagoane Călători, singurul ofertant la licitaţia pentru achiziţia a 22 de tramvaie la Cluj

23 05. 2018
autentic4_91595700

Municipiul Cluj – Napoca a lansat pe 10 februarie o licitaţie pentru achiziţia a 22 de tramvaie, valoarea estimată a acordului cadru fiind de 190 de milioane de lei (41 milioane de euro). Finanţarea urmează să fie asigurată din fonduri europene, prin Programul Operational Regional 2014 -2020.

Până la termenul – limită din 18 mai a depus ofertă doar producătorul român Astra Vagoane Călători, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Tramvaiele trebuie să fie noi, să corespundă normelor europene cu privire la zgomot, să fie confortabile, cu podea coborâtă, acționate în curent alternativ, cu echipamente electronice de putere și comandă cu microprocesor, cu recuperare de energie la frânare, cu viteza maximă de circulație de 70 km/oră, reglabilă, limitată electronic la 50 km/oră, potrivit caietului de sarcini.

De asemenea, acestea trebuie să aibă o capacitate de transport totală de minim 290 locuri, respectiv 8 persoane/m2 (calculate la 0,125 m2 /călător în picioare) din care minim 36 pe scaune fixe, nerabatabile, plus vatmanul.

Producătorul poate suplimenta numărul de locuri pentru călători din tramvai prin montarea de scaune rabatabile. Ofertantul va prezenta o schiță detaliată a interiorului tramvaiului și va preciza suprafața care a stat la baza calculului numărului de călători în picioarefurniza modul de calcul al suprafeței destinate călătorilor în picioare.

Scaunele trebuie să fie singulare și tapițate. Tapițeria trebuie să fie rezistentă la uzură și să aibă un colorit care împreună cu habitaclul interior să creeze un confort și o 13 ambianță plăcută. Tapițeria trebuie să poată fi schimbată ușor și să fie rezistentă la actele de vandalism, se mai arată în caietul de sarcini.

Conform unor surse, Astra a participat la această licitaţie cu tramvaiul Autentic. Acest model este conceput şi fabricat de Astra Vagoane Călători iar componentele provin în mare parte de la firme din România, potrivit reprezentanţilor companiei. 

Tramvaiul românesc a fost testat anul trecut în Timişoara, în baza unui contract de comodat cu Regia Autonomă de Transport din oraş.