AstraZeneca obţine imunitate parţială din partea UE pentru vaccinul său mai ieftin împotriva COVID-19

Statele membre UE vor achita o parte din despăgubirile care ar putea fi solicitate în justiţie ca urmare a efectelor secundare ale vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de grupul farmaceutic britanic AstraZeneca, potrivit termenilor unui acord care include condiţii diferite faţă de un alt acord convenit cu grupul farmaceutic francez Sanofi, a declarat un oficial european pentru Reuters.
Economica.net - vin, 25 sept. 2020, 08:47
AstraZeneca obţine imunitate parţială din partea UE pentru vaccinul său mai ieftin împotriva COVID-19

Acordul cu AstraZeneca, care transferă pe seama contribuabililor o parte din riscurile asociate cu lansarea unui vaccin, a fost convenit în august iar clauzele cu privire la responsabilitate nu au fost dezvăluite până acum. Potrivit acestui acord, AstraZeneca va plăti costuri legale numai până la un anumit prag, a dezvăluit oficialul citat de Reuters, care nu a precizat care este acest prag şi nici cum anume vor fi împărţite costurile între guvernele europene.

Protecţia financiară ar urma să acopere atât costurile legale cât şi posibilele despăgubiri, ceea ce este ar putea fi important în eventualitatea în care ceva va merge prost.

În schimbul unui preţ mai mare pentru vaccinul său, producătorul francez Sanofi, care colaborează cu GlaxoSmithKline în calitate de partener, nu a obţinut acoperirea riscurilor acordată rivalului AstraZeneca.

Oficialul citat de Reuters a precizat că în conformitate cu acordul convenit cu AstraZeneca, ţările UE au acceptat să plătească un preţ de 2,5 euro pentru fiecare doză de vaccin, în timp ce Sanofi a negociat un preţ de aproximativ 10 euro pentru fiecare doză.

Acordurile reflectă strategiile diferite adoptate de doi dintre cei mai mari producători mondiali de medicamente pentru a se proteja, în contextul intensificării dezbaterii cu privire la cine este responsabil pentru efectele secundare ale vaccinurilor împotriva COVID-19. Acoperirea financiară a acestor riscuri este un element crucial în negocierile dintre producătorii de medicamente cu guvernele care sunt interesate să obţină în avans vaccinuri împotriva COVID-19.

Poziţia UE cu privire la „liabilities” ar putea explica de ce blocul comunitar, care are o populaţie mai mare decât SUA, este în urma Washingtonului în asigurarea de posibile vaccinuri împotriva COVID-19. Sistemul american transferă responsabilitatea pentru vaccinuri în întregime pe seama guvernului şi protejează producătorii de medicamente deoarece se consideră că o vaccinare răspândită împotriva COVID-19 este benefică pentru societate.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...