AstraZeneca respinge cea mai recentă ofertă de preluare din partea Pfizer

Conducerea grupului farmaceutic AstraZeneca a respins categoric oferta îmbunătăţită a companiei americane Pfizer şi a descris-o ca fiind inadecvată, transmit AP şi Reuters.
Economica.net - vin, 02 mai 2014, 12:00
AstraZeneca respinge cea mai recentă ofertă de preluare din partea Pfizer

Noua propunere a Pfizer include o combinaţie de numerar şi acţiuni care ar fi evaluat titlurile AstraZeneca la 50 lire sterline (84 dolari) per titlu, o creştere de 7,3% faţă de precedenta ofertă. Propunerea Pfizer evaluează AstraZeneca la 106 miliarde de dolari.

Conducerea grupului farmaceutic suedezo-britanic a dat publicităţii o declaraţie în care apreciază că termenii ofertei nu sunt adecvaţi şi subevaluează semnificativ AstraZeneca.

‘Propunerea Pfizer va dilua semnificativ expunerea acţionarilor AstraZeneca la câştigurile rezultate din noua gamă de medicamente ţi va crea riscuri la livrarea produselor companiei. De aceea conducerea nu are nici o ezitare în respingerea propunerii’, a declarat preşedintele AstraZeneca, Leif Johansson. AstraZeneca a fost creată în 1999 în urma fuziunii dintre compania suedeză Astra şi cea britanică Zeneca.

Oferta anunţată vineri de Pfizer este a treia din acest an şi vine într-un moment în care sectorul farmaceutic cunoaşte un val de fuziuni şi achiziţii. Săptămâna trecută Novartis şi GlaxoSmithKline au convenit să facă un schimb de active în valoare de peste 20 de miliarde de dolari, iar Zimmer a ajuns la un acord pentru preluarea producătorului rival de produse ortopedice BIomet pentru 13 miliarde de dolari. Grupul Valeant Pharmaceuticals a demarat o ofertă de 47 de miliarde de dolari pentru preluarea companiei Allergan, producătorul Botox.

Vineri, conducerea Pfizer a trimis o scrisoare premierului britanic David Cameron în care promite că va menţine domiciliul fiscal al companiei în Anglia.

Criticii susţin că preluarea AstraZeneca de către Pfizer va duce la concedieri, iar cercetarea ştiinţifică din marea Britanie va avea de suferit.

Pfizer Inc este al doilea mare producător de medicamente din lume după venituri, în timp ce AstraZeneca PLC este pe locul opt.

Fuziunea dintre cele două companii ar reprezenta una dintre cele mai mari tranzacţii încheiate vreodată în sectorul farmaceutic.

Te-ar mai putea interesa și
Prețurile în Rusia au crescut cu 9,5% în decembrie 2024 și au continuat să crească și în 2025
Prețurile în Rusia au crescut cu 9,5% în decembrie 2024 și au continuat să crească și în 2025
Preţurile de consum în Rusia au crescut cu 9,52% în ritm anual în luna decembrie 2024, după un avans de 7,4% în ritm anual în 2023, arată datele statistice definitive publicate miercuri de......
Aproape 50 de europarlamentari i-au cerut șefei diplomației UE, Kaja Kallas, sancționarea platformelor online pentru interferențe în procesele democratice. Cazul României a fost adus și el în discuție
Aproape 50 de europarlamentari i-au cerut șefei diplomației UE, Kaja Kallas, sancționarea platformelor online pentru interferențe ...
Aproximativ 50 de europarlamentari i-au cerut într-o scrisoare şefei diplomaţiei europene, Kaja Kallas (foto), ca UE să ...
UE analizează varianta interzicerii treptate a importurilor de gaze naturale lichefiate din Rusia
UE analizează varianta interzicerii treptate a importurilor de gaze naturale lichefiate din Rusia
Uniunea Europeană analizează introducerea unor restricţii la importurile de aluminiu rusesc şi totodată o interzicere ...
ROBOT Industries lansează aparatul de curățenie CleanX R3 5-IN-1 AI Cleaning Robot
ROBOT Industries lansează aparatul de curățenie CleanX R3 5-IN-1 AI Cleaning Robot
Compania românească ROBOT Industries anunță lansarea noii linii de roboți de curățenie cu AI integrat CleanX R3 5-IN-1 ...