Asus România: Momentul anunţării restricţiilor a coincis cu o explozie a vânzărilor de notebook-uri. Pănă la finele lui martie, stocul era zero

28 04. 2020
ux331_lifestyle_78369300

„Momentul anunţării restricţiilor a coincis cu o explozie a vânzărilor pe partea de dispozitive mobile, în special notebook-uri. Astfel, în martie a fost un flux foarte mare de comenzi din partea companiilor mici şi mijlocii, care au fost nevoite să îşi desfăşoarea activitatea de acasă. În momentul în care au venit aceste comenzi, distribuitorii, au rămas fără stocuri”, a spus Iova.

Motivul epuizării stocurilor a fost întreruperea producţiei în fabricile din China pentru aproximativ o lună de zile. Acest lucru nu a afectat doar piaţa românească, ci tot globul.

„Am avut un sfârşit de martie foarte intens din punct de vedere al cererii, cerere predominată de livrările către IMM-uri, dar chiar şi de către companii foarte mari. Am avut cereri din zona de banking, acolo unde toate achiziţiile se fac prin contracte globale, foarte bine reglementate, dar în această perioadă nu a mai contat foarte mult cadrul în care se face achiziţia şi a ţinut mai mult de capacitatea stocurilor”, spune reprezentantul Asus. 

De altfel, pentru tot trimestrul care a început în luna ianuarie, vânzările au fost afectate de impactul pe care coronavirusul l-a adus. Astfel, piaţa de laptopuri a crescut cu 20%, în timp ce valoarea medie a unei achiziţii, a crescut, de asemenea, cu 25%. Creşterea valorii medii a avut mai multe cauze.

„Acest lucru s-a întâmplat pentru că în zona de office s-au cumpărat foarte multe produse de la i5 în sus (n. red. tipul procesorului), acesta fiind standardul în companii şi multe produse cu sistem de operare preinstalat, ceea ce creşte valoarea produsului. De asemenea, segmentul de gaming, care a avut rezultate foarte bune, a ridicat valoarea de cumpărare”, a explicat Dinel Iova.

Nu doar, segmentul de notebook-uri a rămas fără stocuri în această perioadă, ci şi imprimantele, mai ales pe segmentul consumer, pe fondul închiderii şcolilor.

„Nu cred că domeniul acesta al notebook-urilor a fost singurul în această situaţie. Din informaţiile pe care le am, acelaşi lucru s-a întâmplat şi pe partea de printing, dar mai mult pe segmentul consumer, unde, de asemenea, notebook-urile au fost foarte căutate pentru că elevii au învăţat de acasă. În concluzie, educaţia online a explodat şi elevii au fost obligaţi să îşi achiziţioneze device-uri. Astfel încât în luna martie s-au suprapus cererile din toate părţile şi rezultatul a fost epuizarea stocurilor”, a spus reprezentantul Asus.

Acesta a adăugat că epuizarea stocurilor este un caz atipic pentru piaţa noastră de IT „deoarece, tradiţional, gândirea noastră ca vendor este ca la finalul fiecărui trimestru, să avem o parte din marfă repartizată pentru a asigura necesrul pentru luna următoare”.

Şi dacă anumite segmente de piaţă au înregistrat creşteri spectaculoase, desktopurile şi sistemele de PC-uri AIO (n. red All in one) au scăzut în vânzări.

„Atât partea de desktop-uri, cât şi se AIO a avut de suferint în această perioadă pentru că sunt produse staţionare. Însă, pe viitor, cu siguranţă nu o să dispară. În continuare, acolo unde lucrurile sunt în dezvoltare vor reapărea oportunităţile şipentru aceste segmente de produse”.

În viitor, tendinţa pieţei se va îndrepta către laptop-urile cu touch în condiţiile în care „noua generaţie a crescut cu tableta în mână”, dar şi celelalte categorii de consumatori au devenit din ce în ce mai obişnuite să atingă ecranul dispozitivului cu care interacţionează.

De asemenea, tinerii preferă laptop-uri cu un design deosebit, colorate, subţiri şi uşoare, dar într-un buget accesibil.