Atac chimic în Siria: Cel puţin 70 de morţi. Departamentul de Stat al SUA cere tragerea la răspundere a regimului Bashar al-Assad

Cel puţin 70 de persoane au murit, duminică, în urma unui presupus atac cu arme chimice în oraşul sirian Douma, ultima redută a rebelilor din regiunea Ghuta de Est, relatează BBC News şi Reuters, citate de Mediafax.
Economica.net - Dum, 08 apr. 2018, 12:56
Atac chimic în Siria: Cel puţin 70 de morţi. Departamentul de Stat al SUA cere tragerea la răspundere a regimului Bashar al-Assad

Departamentul de Stat al SUA cere tragerea la răspundere a regimului Bashar al-Assad

Organizaţia pentru ajutor umanitar Căştile Albe a prezentat imagini cu mai multe victime ale atacului şi a precizat că numărul deceselor ar putea să crească.

„Şaptezeci de persoane au murit prin asfixiere şi alte câteva sute prezintă simptomele sufocării”, a spus Raed al-Saleh, directorul organizaţiei.

Uniunea Organizaţiilor de Asistenţă Medicală, o structură caritabilă cu sediul în SUA şi care lucrează cu spitalele siriene, a confirmat că sunt cel puţin 70 de persoane decedate. Medicii au precizat că au tratat localnici cu simptome precum convulsii şi salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor.

Potrivit unor surse de la faţa locului, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bombă-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter.

Departamentul de Stat al SUA a catalogat drept terifiante aceste informaţii şi a cerut tragerea la răspundere a regimului condus de către Bashar al-Assad.

Regimul sirian şi Ministerul rus al Apărării au respins, duminică, informaţiile privind un presupus atac cu arme chimice în oraşul sirian Douma, ultima redută a rebelilor din regiunea Ghuta de Est, relatează agenţiie Tass şi Sputnik.

O serie de organizaţii umanitare şi mai mulţi medici susţin că minimum 70 de persoane au murit prin asfixiere şi alte câteva sute prezintă simptome precum convulsii şi salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor.

Presa de stat de la Damasc a anunţat că forţele guvernamentale nu au efectuat atacuri chimice, iar informaţiile prezentate în presa occidentală sunt „invenţii” generate de faptul că rebelii au pierdut majoritatea teritoriilor ocupate.

„Teroriştii Jaish al-Islam sunt în pragul colapsului şi apelează la media pentru a inventa atacuri chimice, în încercarea evidentă şi nereuşită de a împiedica avansarea armatei siriene”, a transmis agenţia de ştiri SANA, citând un oficial guvernamental, potrivit Mediafax.

Anterior, presa siriană anunţase că gruparea insurgentă Jaish al-Islam şi regimul Assad au ajuns la un acord pentru încetarea focului şi reluarea dialogului pentru eliberarea oraşului Douma, ultima redută a rebelilor din Ghuta de Est.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunţat că nu poate confirma dacă au fost folosite arme chimice în oraşul Douma, adăugând că au fost efectuate bombardamente puternice în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Generalul Iuri Evtuşenko, şeful Centrului rus pentru reconcilierea părţilor aflate în conflict în Siria, a respins acuzaţiile privind folosirea armelor chimice.

„Respingem categoric aceste informaţii şi confirmăm disponibilitatea de a trimite, după ce oraşul Douma va fi eliberat de militanţi, specialişti ruşi în domeniul radiaţiei, precum şi a protecţiei chimice şi biologice, să colecteze date pentru a confirma că aceste rapoarte sunt fabricate”, a spus Evtuşenko.

Ministerul rus al Apărării aminteşte că a avertizat în repetate rânduri despre posibile provocări privind utilizarea armelor chimice în Siria. Rusia susţine că acuzarea forţelor guvernamentale siriene de către SUA are ca scop justificarea unei eventuale intervenţii militare în Siria.

„Farsa privind atacuri cu clor sau alte substanţe otrăvitoare comise de forţele guvernamentale siriene continuă să apară. O nouă farsă este presupusul atac chimic din Douma. În acelaşi timp, au fost făcute referiri la ONG-ul, care a fost prins în mod repetat în timp ce acţiona alături de terorişti, precum şi la alte aşa-zise organizaţii umanitare cu sediul în Marea Britanie şi Statele Unite. Este necesar să avertizăm încă o dată că o intervenţie militară în Siria, pe fondul unor pretexte fabricate şi în zonele unde militarii ruşi sunt dislocaţi la cererea guvernului legitim, este absolut inacceptabilă şi ar putea avea consecinţe foarte grave”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova.

Citeşte ştirea integral pe Mediafax la acest link. 

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile produselor agricole au scăzut uşor în 2024 – date Eurostat
Preţurile produselor agricole au scăzut uşor în 2024 – date Eurostat
Preţul mediu în UE al produselor agricole a scăzut cu 2% în 2024, comparativ cu 2023, în timp ce preţul mediu al bunurilor şi serviciilor consumate în agricultură a scăzut cu 6%, arată......
România, printre statele UE cu o pondere ridicată a surselor de energie regenerabilă în 2023 – date Eurostat
România, printre statele UE cu o pondere ridicată a surselor de energie regenerabilă în 2023 – date Eurostat
Anul trecut, sursele de energie regenerabilă au reprezentat 24,5% din consumul final brut de energie la nivelul UE, o creştere ...
Germania: Undă verde în Bundestag pentru o reformă vizând protejarea Curţii Constituţionale de influenţe politice
Germania: Undă verde în Bundestag pentru o reformă vizând protejarea Curţii Constituţionale de influenţe politice
Bundestag, camera inferioară a parlamentului german, a adoptat joi un proiect de lege menit să apere instanţa supremă ...
Camera Auditorilor Financiari din România a pierdut definitiv procesul intentat Consiliului Concurenţei
Camera Auditorilor Financiari din România a pierdut definitiv procesul intentat Consiliului Concurenţei
Înalta Curta de Casație și Justiție a confirmat definitiv încălcarea legislației din domeniul concurenței de către ...