Incidentul s-a produs în jurul orelor 21.15 (19.15 GMT) la bordul unui tren regional care făcea legătura între oraşele Treuchtlingen şi Würzburg, în landul Bavaria.
‘Cu puţin timp înainte să ajungă la Würzburg, un individ a agresat pasagerii cu un topor şi un cuţit’, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei locale.
‘Sunt trei răniţi grav şi mai multe persoane rănite uşor’, a adăugat purtătorul de cuvânt. În total, 14 persoane au primit ajutor pentru şoc psihologic.
‘Autorul faptelor a reuşit să fugă din tren, poliţia a plecat în urmărirea lui şi în cadrul acestei urmăriri a deschis focul asupra agresorului şi l-a ucis’, a precizat el.
Potrivit ministrului regional de interne, Joachim Herrmann, o unitate specială de intervenţie a poliţiei germane (SEK), care a pornit pe urmele lui, a deschis focul atunci când tânărul a încercat să îi atace pe membrii acesteia cu armele avute asupra lui. Unitatea se afla din întâmplare în oraş, pentru o altă misiune, şi a putut interveni atunci când a fost dată alarma.
Autorul agresiunii este un tânăr ‘afgan de 17 ani’, solicitant de azil ajuns singur, fără familie, în Germania, a făcut cunoscut ministrul bavarez de interne.
El locuia în localitatea Ochsenfurt, învecinată cu locul unde a avut loc atacul, şi fusese luat în îngrijire de o familie gazdă, fiind minor, a declarat el la postul naţional de televiziune ARD.
Purtătorul de cuvânt al ministrului, Oliver Platzer, a afirmat că ‘este destul de probabil să fie vorba despre un atentat islamist’, subliniind că agresorul a strigat ‘Allahu Akbar’ în timpul atacului.
Cu toate acestea, autorităţile locale au menţionat că trebuie aşteptat rezultatul anchetei pentru a se pronunţa definitiv.
Dacă pista unui atentat cu motivaţie jihadistă se va confirma, venind mai ales din partea unui solicitant de azil, faptul ar putea fi de natură să reaprindă dezbaterea în Germania asupra politicii de deschidere generoasă a cancelarul Angela Merkel faţă de refugiaţi.
Chiar dacă statisticile Ministerului federal de Interne nu arată nicio corelaţie între fluxul de solicitanţi de azil şi creşterea criminalităţii sau a riscului terorist, dreapta xenofobă din Germania ar putea exploata temerile opiniei publice legate de acest subiect.
Peste un milion de refugiaţi au intrat în Germania anul trecut, dintre care o parte importantă sirieni care au fugit din cauza războiului şi persecuţiilor. Afganii reprezintă, de asemenea, o parte semnificativă a noilor sosiţi.
Până în prezent, Germania a fost mai degrabă ferită de atentate jihadiste, cu excepţia unui atac cu armă albă comis împotriva unui poliţist de către o adolescentă de 15 ani, de origine turcă, în februarie, la Hanovra (nord).
Între timp, ancheta a demonstrat motivaţia islamistă a tinerei, care încercase mai înainte să ajungă în Siria prin Turcia pentru a se alătura grupării Statul Islamic.