Atac la Londra: 5 morţi, printre care atacatorul şi un poliţist, circa 40 de răniţi, dintre care doi români

Economica.net
23 03. 2017
atac_londra_56787654_88763900

„Ministerul Afacerilor Externe exprimă profundul regret şi condoleanţe pentru pierderea de vieţi omeneşti în urma atacului care a avut loc astăzi, 22 martie, la Londra. În aceste momente dificile, Ministerul Afacerilor Externe exprimă întreaga solidaritate cu poporul britanic”, se arată într-un comunicat al MAE.

„În urma demersurilor de urgenţă întreprinse de Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord pe lângă autorităţile locale, cu privire la identificarea cetăţeniei victimelor, Ministerul Afacerilor Externe transmite următoarele: Din cele mai recente informaţii obţinute de la autorităţile locale, au fost identificate două persoane de cetăţenie română care au fost rănite. Acestea au fost transportate la spitalele din zonă în vederea acordării asistenţei medicale”, precizează MAE.

Potrivit ambasadorului român la Londra, Dan Mihalache, este vorba de un cuplu de tineri turişti care se aflau pe podul Westminster, când atacatorul a intrat cu maşina în mulţime.

Femeia, care se află în stare critică, a fost practic aruncată de pe pod în Tamisa. Tânărul are o fractură la picior. Ce doi urmau să sărbătorească mâine ziua de naştere a unuia dintre ei, potrivit Gândul.

––-

‘Nu voi face comentarii asupra identităţii atacatorului (…) dar noi privilegiem pista terorismului islamist’, a precizat Mark Rowley, comandantul unităţii anti-terorism, într-o declaraţie în faţa Scotland Yard.

DPA îl citează pe acelaşi comisar care a precizat că ofiţerul de poliţie decedat se numea Keith Palmer şi avea 48 de ani. El a fost înjunghiat de atacator la poarta parlamentului.

Potrivit lui Rowley, trei civili şi-au pierdut viaţa în acest atac, iar atacatorul a fost împuşcat de un ofiţer înarmat, ceea ce duce la cinci numărul celor decedaţi.

AFP relevă că de asemenea circa 40 de persoane au fost rănite atunci când un bărbat, îmbrăcat în negru şi purtând barbă, a intrat miercuri după-amiaza cu maşina sa în mulţime pe podul Westminster, în faţa Big Ben, înainte de a înjunghia mortal un poliţist încercând să intre în Parlamentul de la Londra.

Atacatorul, care ar fi acţionat singur conform primelor elemente ale anchetei şi al cărui act nu a fost încă revendicat, a fost imediat ‘doborât de un alt poliţist’, a confirmat Rowley.

Printre răniţi se numără trei liceeni francezi, în excursie şcolară, dintre care doi sunt în stare gravă. Doi cetăţeni români au fost de asemenea răniţi, a anunţat Bucureştiul, la fel ca şi cinci turişti sud-coreeni, potrivit agenţiei Yonhap, preluată de AFP.

‘Teroristul a ales să lovească în inima capitalei noastre unde oameni de toate naţionalităţile, religiile şi culturile vin pentru a sărbători împreună valorile libertăţii, democraţiei şi libertăţii cuvântului (…) forţele răului nu ne vor diviza’, a spus şefa guvernului de la Londra, la finalul unei reuniuni interministeriale de criză.

Prim-ministra britanică, Theresa May, a indicat miercuri seara că nivelul de alertă teroristă în Regatul Unit rămâne neschimbat în ciuda atacului de la Londra din urmă cu câteva ore, transmite AFP.

Acest nivel este fixat din august 2014 la ‘grav’, nivelul patru pe o scară de cinci în Regatul Unit.

 

 

Cele mai grave atacuri armate şi atentate teroriste, comise în Europa (cronologie 2016-2017)

1 ianuarie 2017 – Turcia: 39 de persoane au murit şi 69 au fost rănite, după ce un atacator a deschis focul, în noaptea de 31 decembrie 2016 spre 1 ianuarie 2017, într-un club celebru de noapte din Istanbul, Reina. Atacul a fost revendicat de organizaţia Stat Islamic.

19 decembrie 2016 – Germania: Un camion a intrat în mulţime, la un târg de Crăciun din centrul Berlinului. Atacul, soldat cu 12 morţi şi 48 de răniţi, a fost revendicat de organizaţia jihadistă Statul Islamic.

10 decembrie 2016 – Turcia: Un dublul atentat cu bombă, de la Istanbul, s-a soldat cu 38 de morţi şi 166 de răniţi. Cele două explozii s-au produs în faţa stadionului echipei de fotbal Beşiktaş şi într-un parc vecin, în partea europeană a Istanbului.

26 iulie 2016 – Franţa: Doi bărbaţi au luat mai mulţi ostatici într-o biserică din regiunea Normandia, în nordul ţării, în apropiere de Rouen. Preotul bisericii în care s-a produs luarea de ostatici a fost ucis, în timp ce un alt ostatic a fost foarte grav rănit. Conform unei surse din poliţie, cei doi atacatori înarmaţi cu cuţite au fost ucişi de forţele de ordine, care au luat cu asalt biserica. Pompierii sosiţi la faţa locului au anunţat că există mai mulţi răniţi.

22 iulie 2016 – Germania: Un atac armat, care a avut loc la Munchen, în Germania, s-a soldat cu moartea a cel puţin nouă persoane şi cu rănirea altor 35 de persoane. Printre răniţi se aflau şi copii. Autorul atacului, un germano-iranian de 18 ani, din Munchen, a deschis focul la începutul serii, în direcţia persoanelor care ieşeau dintr-un restaurant McDonald’s, apoi a continuat atacul într-un centru comercial din vecinătate, după care a reuşit să fugă şi, ulterior, s-a sinucis.

14 iulie 2016 – Franţa: Un tunisian de 31 de ani, aflat la volanul unui camion, a lovit în mulţimea adunată la Nisa pentru focurile de artificii de pe Promenada englezilor, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, la orele 22.30 (23.30, ora României). Atentatul, soldat cu 86 de morţi şi peste 400 de răniţi, a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI). Printre victime, s-au aflat şi cetăţeni români, dintre care unul a decedat. Preşedintele francez, François Hollande, a anunţat atunci prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă, care urma să fie ridicată la 26 iulie.

28 iunie 2016 – Turcia: Trei atacatori sinucigaşi au atacat zona de sosiri a aeroportului internaţional Atatürk din Istanbul. 47 de persoane au murit şi alte 239 au fost rănite. La scurt timp după atac, sute de zboruri de pe sau către aeroportul Atatürk au fost anulate sau amânate. Autorităţile turce au decretat zi de doliu naţional.

7 iunie 2016 – Turcia: Unsprezece persoane – şapte poliţişti şi patru civili – au fost ucise şi 36 rănite, în atentatul cu bombă care a avut loc în cartierul istoric şi foarte populat Vezneciler din Istanbul. Atentatul, comis cu vehicul-capcană, a vizat un autobuz al poliţiei, la o oră de vârf, în cursul dimineţii. Şoimii Libertăţii Kurdistanului (TAK), o grupare radicală apropiată rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a revendicat atentatul.

 

22 martie 2016 – Belgia: 32 de persoane au murit şi peste 320 au fost rănite, în atentatele teroriste care au avut loc la Bruxelles, pe aeroportul internaţional Zaventem şi în staţia de metrou Malbeek, aflată la câţiva zeci de metri de instituţiile europene. În atentate, au fost răniţi şi patru cetăţeni români, între care un minor. Atentatele au fost revendicate de Gruparea jihadistă Stat Islamic. Transportul public din Bruxelles a fost complet oprit, aeroportul şi principalele gări feroviare din oraş au fost închise şi măsurile de securitate au fost consolidate în mai multe metropole europene. Autorităţile belgiene au ridicat la maximum nivelul de alertă antiteroristă pe tot teritoriul belgian. Ministrul de interne, Jan Jambon, a anunţat trei zile de doliu naţional. Aceste atentate s-au produs după arestarea, la 18 martie 2016, a lui Salah Abdeslam, un francez de origine marocană, singurul supravieţuitor al atentatelor jihadiste de la 13 noiembrie 2015, de la Paris.

19 martie 2016 – Turcia: Un atac sinucigaş s-a produs în centrul Istanbulului, provocând moartea a cel puţin patru persoane, între care trei israelieni şi un iranian şi rănirea altor 36. Atacul a fost comis pe artera pietonală şi comercială Istiklal, din apropierea Pieţei Taksim, care este frecventată zilnic de zeci de mii de persoane.

13 martie 2016 – Turcia: Un atentat cu o maşină-capcană propulsată într-un autobuz municipal într-un cartier extrem de frecventat, Kizilay, unde se află numeroase magazine şi un important nod al transportului în comun din capitala turcă, Ankara, s-a soldat cu 37 de morţi şi peste 125 de răniţi.

3 martie 2016 – Turcia: Un atac a fost comis în cartierul Bayrampaşa, Istanbul, soldat cu 29 de morţi, contra unui autobuz al poliţiei, autoarele fiind două femei care au fost lichidate de forţele de intervenţie speciale turce. Atacul a fost revendicat de Gruparea radicală de stânga Frontul Partidului Revoluţionar de Eliberare a Poporului (DHKP-C).

17 februarie 2016 – Turcia: Un atac terorist cu maşină-capcană a avut loc în Turcia, soldat cu 28 de morţi şi 61 de răniţi. Deflagraţia s-a produs în apropierea sediului Statului Major al armatei turce de la Ankara, în apropierea pieţei centrale Kizilay.

12 ianuarie 2016 – Turcia: Un atac a avut loc în zona istorică Sultanahmet din Istanbul, soldat cu 10 morţi şi 15 răniţi. Autorităţile turce au anunţat că atacul a fost comis de un sirian de origine saudită, ce fusese în Siria şi s-a înregistrat ulterior ca refugiat în Istanbul.