Autorităţile de la Sofia au arestat patru persoane suspectate că ar fi încercat să destabilizeze sistemul bancar, după ce vineri Banca Centrală a Bulgariei a denunţat ‘o încercare de a destabiliza statul’ printr-un atac asupra sistemului bancar, după trimiterea de mesaje pe internet în care se afirmă că First Investment Bank se află în dificultate financiară.
Luni la prânz, acţiunile FIB au crescut cu 20% la bursa de la Sofia, după ce Comisia Europeană a aprobat cererea Bulgariei privind o linie de credit de 3,3 miliarde de leva (2,30 miliarde de dolari) pentru sprijinirea băncilor care se confruntă cu un atac speculativ.
Citeste si: CE aprobă o linie de credit de 2,30 miliarde de euro pentru sistemul bancar din Bulgaria
Sprijinind declaraţiile FMI şi ale economiştilor, Comisia Europeană a apreciat luni că sistemul bancar din Bulgaria este bine capitalizat şi are un nivel ridicat de lichidităţi comparativ cu alte state. ‘Din motive de precauţie, Bulgaria a adoptat măsuri de majorare a nivelului lichidităţilor şi de a-şi proteja sistemul financiar’, se arată în comunicatul CE.
Totuşi deponenţii au făcut cozi luni la ghişeele sucursalelor First Investment Bank, dar numărul lor a fost mai redus decât cel înregistrat vineri. Banca a anunţat că deţine suficient capital pentru a face faţă cererii din partea clienţilor.
Aproximativ două treimi din băncile bulgare sunt deţinute de instituţii străine de creditare.
Liderii de la Sofia au făcut apel la cetăţeni să nu intre în panică şi să-şi retragă economiile în momentul în care luni se vor redeschide băncile, după ce dificultăţile cu care se confruntă două bănci importante au sporit temerile privind stabilitatea financiară a Bulgariei.
‘Nu există motive să cedăm panicii. Nu este o criză bancară, este o criză de încredere şi un atac criminal’, a afirmat duminică preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev.
Luna aceasta, Banca Centrală a Bulgariei a decis să intervină şi să preia temporar controlul la Corpbank, a patra mare bancă a ţării, anunţând că va demara discuţiile cu actualii acţionari în legătură cu sprijinirea instituţiei. De asemenea, Ministerul de Finanţe din Bulgaria a avertizat că va naţionaliza până în 21 iulie Corpbank, dacă discuţiile cu acţionarii privind salvarea băncii vor eşua.
Citeste si: Bulgaria are nevoie urgent de ajutorul FMI – Borisov