Atacul de la Odesa arată că exportul de cereale prin porturi nu va fi uşor – consilier prezidenţial ucrainean

Ucraina ar putea exporta 60 de milioane de tone de cereale în opt-nouă luni dacă porturile sale nu ar fi blocate, însă atacul rusesc de la Odesa arată că lucrurile nu vor fi atât de uşoare, a declarat duminică un consilier prezidenţial ucrainean, potrivit Reuters.
AGERPRES - Dum, 24 iul. 2022, 13:11
Atacul de la Odesa arată că exportul de cereale prin porturi nu va fi uşor - consilier prezidenţial ucrainean

Ucraina ar putea câştiga 10 miliarde de dolari prin vânzarea a 20 de milioane de tone de cereale din silozuri şi a 40 de milioane de tone de cereale din noua recoltă, a afirmat consilierul prezidenţial Oleh Ustenko. Recolta va avea în total 60 de milioane de tone, dintre care 20 de milioane sunt pentru consum intern, a spus el.

„Dacă porturile ar fi deblocate acum şi am spune că trebuie să mutăm 60 de milioane de tone de cereale, atunci am transporta 60 de milioane de tone de cereale în opt-nouă luni”, a declarat consilierul prezidenţial.

„Dar, ţinând cont de modul în care se deschid ele acum şi de ce face Rusia în Marea Neagră, prin atacurile de ieri, lucrurile cu siguranţă nu vor funcţiona aşa”, a adăugat el, precizând că Ucraina va avea nevoie între 20 şi 24 de luni să exporte un astfel de volum de cereale dacă porturile nu funcţionează corespunzător.

Rachete ruseşti au lovit portul Odesa sâmbătă, la o zi după ce Rusia şi Ucraina, cu medierea ONU şi a Turciei, au semnat un acord pentru redeschiderea porturilor de la Marea Neagră şi pentru reluarea exporturile de cereale.

Ministerul rus al Apărării a transmis duminică, potrivit agenţiilor de presă de la Moscova, că forţele sale au distrus în portul Odesa o navă de război ucraineană şi un depozit de rachete anti-navă Harpoon furnizate de SUA.

Acordul de vineri ar urma să permite acoperirea deficitului global de alimente cauzat de război.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...