Atacul ucrainean asupra portului rusesc Novorossiisk, de unde vine petrol inclusiv spre România, a oprit activitatea portuară
Două drone maritime ucrainene au atacat vineri dimineață o bază navală rusă din apropierea orașului rusesc Novorossiisk, cel mai mare port de la Marea Neagră. În urma atacului, autoritățile portului Novorossiysk au oprit temporar toate mișcările de nave, potrivit unei știri Reuters. Pe rețelele sociale au apărut imagini cu o explozie în larg și cu o coloană de fum, iar utilizatorii rețelelor sociale au anunțat că au auzit explozii și focuri de armă în apropierea orașului.
Autoritățile ruse au confirmat că ar fi fost vorba despe un atac cu două drone maritime ucrainene, dar că nu s-au înregistrat victime sau pagube însemnate.
Situația prezintă importanță pentru noi și din alt motiv. Portul Novorossisk cu terminalul său petrolier este capătul vestic al unei mari conducte de petrol, prin care se transportă peste 2% din țițeiul mondial. Conducta, operată de Caspian Pipeline Consortium (CPC),cu o lungime de 1.500 km, leagă marile câmpuri petroliere din zona caspică de Marea Neagră. CPC are mai mulți acționari, cel mai important (24%) fiind statul rus prin Transneft, după care vin KazMunayGas, compania petrolieră națională a Kazahstanului, și mari companii petroliere occidentale, cum ar fi Chevron, Exxon, Eni, alături de rușii de la Lukoil. Prin CPC se transportă mare parte din țițeiul care este rafinat la Petromidia, cea mai mare rafinprie din țară.
Consorțiul CPC a transmis și el, după atacuri, că autoritățile portuare au interzis temporar orice mișcare a navelor. Consorțiul a precizat însă că instalațiile sale nu au fost avariate, iar încărcările de petrol care erau în curs au continuat la petrolierele care erau deja “legate” la punctele de alimentare din larg (SPM-single point mooring) – sunt trei astfel de SPM la Novorosiisk, pe lângă instalațiile de pe uscat.