Atacuri armate şi atentate teroriste în Franţa între 1995-2016 – cronologie

Doi bărbaţi au luat, la 26 iulie 2016, mai mulţi ostatici într-o biserică din regiunea Normandia, nordul Franţei, în apropiere de Rouen. Preotul bisericii în care s-a produs luarea de ostatici a fost ucis, în timp ce un alt ostatic se zbate între viaţă şi moarte, au anunţat autorităţile franceze după ''neutralizareah celor doi atacatori, relatează AFP, DPA şi Reuters. Conform unei surse din poliţie, cei doi atacatori înarmaţi cu cuţite au fost ucişi de forţele de ordine care au luat cu asalt biserica. Potrivit postului RTL, pompierii sosiţi la faţa locului au anunţat că există mai mulţi răniţi.
Economica.net - mar, 26 iul. 2016, 10:41
Atacuri armate şi atentate teroriste în Franţa între 1995-2016 - cronologie

Atacul este cel mai recent dintr-o serie de atacuri sângeroase care au avut loc în Europa. În Franţa, atacul din Normandia survine la 12 zile după ce un tunisian de 31 de ani a ucis 84 de oameni în Nisa, de Ziua Naţională a Franţei, atacul fiind revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic. Preşedintele francez, François Hollande, a anunţat atunci prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă, care urma să fie ridicată la 26 iulie. Decretată de şeful statului pe fondul atentatelor comise pe 13 noiembrie 2015 la Paris, regimul de excepţie al stării de urgenţă a fost prelungit de trei ori, în noiembrie, februarie şi mai. Ultima prelungire, la 19 mai 2016, a fost de două luni, faţă de câte trei luni anterior, pentru a asigura securitatea Campionatului de Fotbal EURO2016 şi a Turului Franţei la ciclism. Atentatul a făcut victime şi în rândul românilor aflaţi în Franţa.

13 noiembrie 2015 – Bărbaţi înarmaţi şi atacatori sinucigaşi au comis un val de atentate la Paris, care au vizat restaurante, o sală de concerte şi zona adiacentă Stade de France, atacurile, soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi, fiind revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic. În jur de 20 de cetăţeni străini s-au numărat printre cei ucişi: doi cetăţeni români care participau la o aniversare pe terasa La Belle Equipe; trei cetăţeni belgieni; un german; trei spanioli; doi portughezi; un britanic; două tinere surori tunisiene; trei chilieni; doi algerieni; un marocan; doi mexicani. Opt ‘terorişti’ şi-au pierdut viaţa în atentate, dintre care şapte s-au aruncat în aer. Patru dintre aceşti agresori au murit în sala de spectacole Bataclanm, dintre care trei acţionând o centură cu exploziv, ultimul fiind ucis în timpul asaltului forţelor de ordine. Trei kamikaze au murit la Stade de France, iar altul pe bulevardul Voltaire, în apropiere de Bataclan. În paralel, terorişti au deschis focul cu arme automate la restaurante şi terase, la Bataclan, străzile Charonne, Bichat, la restaurantul Le Petit Cambodge, precum la Fontaine au Roi, la intersecţia cu Faubourg-du-Temple. Celelalte atentate comise de atacatori sinucigaşi au avut loc în apropiere de Bazilica Saint-Denis, unul dintre marile temple istorice ale creştinătăţii europene, unde se află înhumaţi mulţi regi ai Franţei. Cele mai multe dintre victime au fost ucise în atacul din sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal.

7 ianuarie 2015 – Un atac armat terorist a avut loc la sediul publicaţiei franceze de satiră Charlie Hebdo din Paris, Franţa, fiind cel mai sângeros din Franţa din ultimii peste 40 de ani. 12 persoane au murit şi alte zece au fost rănite. Cei trei autori ai atentatului au fost identificaţi. Doi dintre ei erau fraţii franco-algerieni Said Kouachi (34 de ani) şi Cherif Kouachi (32 de ani), iar al treilea, Hebdo Hamyd Mourad (18 ani), s-a predat poliţiei. De asemenea, au fost reţinute şapte persoane din anturajul atacatorilor.

martie 2012 – La 11 şi 15 martie, Mohamed Merah, în vârstă de 23 de ani, a împuşcat mortal trei militari, în plină stradă, la Toulouse şi Montauban, iar apoi, la 19 martie, a împuşcat trei copii şi un profesor într-un colegiu evreiesc din Toulouse, înainte de a fi ucis, la 22 martie, de poliţie, în apartamentul său asediat de forţele de ordine cu o zi înainte.

3 decembrie 1996 – Un atentat cu explozibili într-o ramă de metrou din staţia Port Royal, din sudul Parisului, a făcut patru morţi şi 91 de răniţi.

25 iulie 1995 – O bombă a explodat într-un tren aflat în staţia ”Saint-Michel” din Paris, provocând moartea a opt persoane. Atribuit extremiştilor islamişti algerieni, atentatul a fost cel mai sângeros dintr-o serie de acţiuni teroriste comise în vara anului 1995 şi soldate cu peste 200 de răniţi.

Te-ar mai putea interesa și
ATM Ventures, parte a grupului Autonom, preia 30% din Meridian Taxi
ATM Ventures, parte a grupului Autonom, preia 30% din Meridian Taxi
ATM Ventures, divizia de investiții a grupului Autonom deținut de frații Marius și Dan Ștefan, a investit în Meridian Taxi, preluând 30% din acțiunile operatorului de servicii de transport....
Total Technologies intră în portofoliul fondului de investiții SARMIS Capital
Total Technologies intră în portofoliul fondului de investiții SARMIS Capital
Fondul de investiții SARMIS Capital anunță achiziția Total Technologies, unul dintre cei mai importanți integratori ...
Aproape 200 de kilometri de autostradă şi drum expres inauguraţi în 2024. Peste 100 km sunt pe Autostrada Moldova A7
Aproape 200 de kilometri de autostradă şi drum expres inauguraţi în 2024. Peste 100 km sunt pe Autostrada Moldova A7
România a dat în circulaţie în 2024, până în prezent, aproape 132 de kilometri de autostradă şi drum expres şi ...
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Inaugurarea lotului 2 se amână pentru primăvara anului viitor
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Inaugurarea lotului 2 se amână pentru primăvara anului viitor
Lotul 2 Mizil - Pietroasele (28,35 km) al A7 Ploiești - Buzău va fi dat în trafic în primăvara anului viitor, au spus ...