Încă un tramvai Bucur în lucru la Atelierele Centrale

08 09. 2013
dsc00439_92417000

Uzinele Atelierele Centrale ale RATB lucrează la un tramvai Bucur care uremază să iasă pe şine până la sfârşitul anului, a spus directorul RATB, Valeriu Bunea . Nu este vorba despre un nou model de Bucur, ci acelaşi care deja circulă pe linia 1 Giurgiului – Ştefan Cel Mare. „Cel mai probabil îl vom băga tot pe linia 1, odată ce este finalizat. Un astfel de tramvai costă cam 900.000 de euro”, a precizat Bunea.

Este singurul obiect de lucru din prezent al  Atelierelor Centrale, o uzină cu sute de angajaţi. Pentru anul acesta, era prevăzută achiziţia a 12 tramvaie, potrivit informaţiilor oferite la începutul anului de fostul director Adrian Câmpurean, iar numărul acestora ar fi trebuit să ajungă la 70 până în 2017. Actualul director Bunea nu a precizat câte Bucur s-au cumpărat în acest an , însă a menţionat că Regia pe care o conduce nu a primit de la Primăria Generală niciun ban pentru achiziţii de mijloace de transport în comun, în 2013. “Nici pentru tramvaie, nici pentru autobuze, nici pentru troleibuze. Nu avem autobuze şi tramvaie ieşite din uz, dar troleibuze da. Câteva zeci de troleibuze ar trebui înlocuite. Un troleibuz nou costă între 320.000 şi 350.000 de euro. Astra Arad le poate produce, la comandă(este vorba de troleibuzele Astra Bus)”, a mai spus Bunea.

 Caracteristicile Bucur:

   –  26 de metri lungime,
   – 2,45 metri lăţime,
   – 43 de locuri pe scaune,
   – 265 locuri în picioare

   – podea corborâtă pe 66% din lungime
   – 3 corpuri de caroserie,
   – motoare asincrone

Viteză de 60 de kilometri pe oră, dar a fost programat să nu depăşească mai mult de 50 de kilometri pe oră

Potrivit ultimelor informaţii , RATB are  în funcţiune 10 tramvaie Bucur. Celelalte tramvaie ce rulează în Bucureşti sunt model Tatra îmbunătăţit. Bucureştiul are o reţea de linie de tramvai în lungime de 143 de kilometri.

În planul de administrare al Regiei pe perioada 2013-2016, redactat de CA-ul RATB, se prevăd , pentru modernizarea parcului rulant şi auto,  investiții de 759 de milioane de lei în următorii trei ani. Cu acești bani, membrii CA ai RATB vor să înlocuiască jumătate din autobuzele care circulă astăzi prin Capitală și toate troleibuzele. Totodată, ei au în plan fabricarea și înlocuirea a 30% din tramvaiele aflate în circulație. Totuşi, acest plan are slabe şanse de reuşită având în vedere că, în ultimii ani, bugetul de achiziţii al Regiei a fost mereu nesatisfăcător..