Medicii vor să interzică prin lege fumatul în baruri și restaurante
Societatea Română de Pneumologie vrea schimbarea legislaţiei privind fumatul pentru o mai bună protecţie a fumătorului pasiv, potrivit preşedintelui acestei instituţii, Florin Mihălţan, citat de Agerpres.
„Vom încerca să forţăm legislaţia, este singura modalitate de a face ca fumătorul pasiv să fie realmente protejat. Ce presupune aceasta? Înseamnă că trebuie să scoatem din lege acel amendament cu 100 de metri pătraţi iar în curtea şcolii nu trebuie să mai existe magazine de comercializare a ţigărilor ce sunt disimulate în alte tipuri de vânzări”, a declarat Florin Mihălţan, sâmbătă, într-o conferinţă de presă.
Potrivit legislației în vigoare, fumatul este permis în baruri, discoteci, restaurante şi alte spaţii publice cu destinaţie similară, numai în spaţii special amenajate pentru fumat. Prevederile menționate mai sus nu se aplică barurilor, discotecilor, restaurantelor şi altor spaţii publice cu destinaţie similară, a căror suprafaţă a întregului spaţiu public închis destinat clienţilor este mai mică de 100 m2, dacă proprietarul sau managerul acestora stabileşte şi afişează avertismentul: În această unitate fumatul este permis.
El a menţionat că la fumătorii pasivi se poate înregistra o creştere a riscului de boală cardiovasculară cu 35% şi o dublare a celui de a face o depresie.
„Procentul de cancere, indiferent că sunt pulmonare sau de altă natură, creşte de aproximativ 1,5 ori faţă de un nefumător. În funcţie de numărul de ore de expunere, de încăperea în care se realizează aceasta şi de gradul de ventilaţie se poate produce o instalare mai rapidă sau mai târzie a unei afecţiuni din aceeaşi panoplie de afecţiuni ca şi la fumătorul activ”, a atras atenţia Mihălţan.
La rândul său, dr. Daniel Gherasim a precizat că sunt 6,4 de milioane de fumători pasivi în ţara noastră.
Pe de altă parte, medicul primar pneumolog Ioana Munteanu a spus că date din 2011 arată că aproape 27% din români fumează.
„Pentru a scădea numărul fumătorilor se pot aplica mai multe metode. Principala procedură este cea legislativă, care trebuie să impună nişte reguli stricte pentru fumători. Alte metode sunt cea educaţională şi terapia”, a afirmat Ioana Munteanu.
Societatea Română de Pneumologie a organizat sâmbătă conferinţa de presă „Fumatul la mâna a doua. Categorii vulnerabile- riscuri şi drepturi” din cadrul simpozionului medical cu acelaşi nume.