Obama şi soţia sa Michelle au păstrat un minut de reculegere pe peluza Casei Albe la 08.46 (12.46 GMT), ora la care primul avion de linie deturnat a lovit unul din cele două turnuri de la World Trade Center (WTC).
Preşedintele american s-a deplasat apoi la Pentagon, unde unul din cele patru avioane deturnate de terorişti s-a prăbuşit în dimineaţa zilei de 11 septembrie 2001.
‘Au încercat să distrugă ceea ce suntem noi şi să dovedească lumii că puterea lor de distrugere este mai mare decât capacitatea noastre de a persevera şi construi’, a declarat Obama, evocând cele aproximativ 3.000 de victime ale acestor atentate.
‘Însă mergem înainte pentru că noi nu cedăm niciodată în faţa fricii. Niciodată’, a adăugat el, la 12 ore după ce a anunţat că SUA sunt pregătite să lanseze atacuri aeriene în Siria pentru a distruge grupul jihadist Statul Islamic care a revendicat decapitarea a doi jurnalişti americani.
La 13 ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001 revendicate de Al-Qaeda, contextul este cu siguranţă diferit, iar preşedintele Barack Obama a dat asigurări ‘că niciun complot pe sol american’ provenind din partea SI nu a fost identificat până în prezent. Însă discursul său solemn de miercuri demonstrează că etapa angajamentului militar american în Orientul Mijlociu este departe de a se fi terminat.
Chiar dacă SUA se pregătesc să ducă un alt tip de luptă, fără trupe de teren şi cu ajutorul unei vaste coaliţii internaţionale, este probabil ca atunci când va părăsi Casa Albă, în 2017, Barack Obama să îi lase succesorului său un capitol neîncheiat, aşa cum George W. Bush a făcut cu războaiele din Irak şi Afganistan.