Ibrahim Abrini fusese el însuşi inculpat la ‘începutul lunii martie’ în ancheta asupra atentatelor din 13 noiembrie de la Paris ‘pentru participare la activităţile unui grup terorist, în momentul în care fratele său era căutat’ înainte de atentatele de la Bruxelles, a precizat parchetul pentru AFP.
El fusese suspectat atunci ‘că ştie mai mult’ decât ceea ce indicase anchetatorilor despre fuga fratelui său, dar nu era suspectat că ar fi avut ‘un rol major în ceea ce se petrecuse la Paris’, a precizat un purtător de cuvânt, Thierry Werts, confirmând astfel o informaţie apărută în cotidianul La Derniere Heure.
Ibrahim fusese totuşi ‘menţinut în libertate, impunându-i-se respectarea unui anumit număr de condiţii’, potrivit parchetului, care nu a fost totuşi în măsură să precizeze condiţiile puse şi nici cele care au fost încălcate.
Faptul că a încălcat aceste reguli l-a determinat pe judecătorul de instrucţie să-l plaseze în detenţie luni, ‘nu din cauză că ar fi apărut noi fapte şi nici pentru că ar avea legătură cu operaţiunile antiteroriste din acest weekend’, a asigurat Werts.
Mohamed Abrini, de 31 de ani, este suspectat că ar fi implicat în acelaşi timp în atentatele de la Paris, soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi, şi în cele de la Bruxelles, unde 32 de persoane au fost ucise şi peste 300 rănite în 22 martie.
El fusese filmat cu două zile înaintea masacrelor de la Paris – în compania lui Salah Abdeslam, suspectul-cheie încarcerat în Franţa – într-o benzinărie din Oise, nord de Paris. Cei doi circulau într-o maşină utilizată ulterior pentru transportul membrilor comandourilor.
Mohamed Abrini a recunoscut, de altfel, a doua zi după arestarea lui la Bruxelles, în 9 aprilie, că este a treia persoană, zis ‘bărbatul cu pălăria’, care i-a însoţit pe cei doi kamikaze la aeroportul din Bruxelles în ziua atentatelor – un al treilea jihadist aruncându-se în aer în metrou.
Justiţia belgiană şi-a exprimat acordul în 9 iunie să-l extrădeze Franţei pe Mohamed Abrini, vizat de un mandat de arestare european, emis de Paris, dar ‘nu imediat’.