Autorităţile ruse nu au precizat până în acest moment dacă este vorba de un atacator sinucigaş sau dacă atacatorul kîrgîz a scăpat cu viaţă din metroul de la Sankt Petersburg, scrie News.ro.
Akbarzhon Jalilov ar avea cetăţenie rusă, fiind surprins de camerele de supraveghere de la metrou îmbrăcat într-o robă neagră şi cu o pălărie de aceeaşi culoare.
Kîrgîzstan are o populaţie majoritar musulmană şi o mare problemă de securitate din cauza luptătorilor străini care s-au alăturat Statului Islamic.
Anchetatorii ruşi au catalogat explozia drept un ”act de terorism”, dar nicio grupare nu a revendicat până în acest moment atentatul de la metrou, în vreme ce premierul rus nu s-a sfiit să spună că e vorba de un atentat terorist în Sankt Petesburg.
Comisia de Investigaţii din Rusia a lansat o anchetă pentru act terorist în urma exploziei care a zguduit o garnitură de metrou din Sankt Petersburg. De asemenea, comisia a catalogat explozia ca fiind un atac teorist, dar mai multe scenarii sunt luate în considerare în acest moment.
Presa rusă a publicat o primă imagine cu presupusul atacator de la metrou, care a abandonat o servietă plină cu explozibili într-o garnitură de metrou ce călătoarea de la Piaţa Sennaia spre Tehnologiceski Institut.
De asemenea, un martor a declarat că un bărbat ar fi abandonat o servietă în vagonul de metrou zguduit de puternica explozie din Sankt Petersburg.
”A fost o explozie pe şine, un bărbat a lăsat o servietă în vagon, a coborât din vagon şi s-a mutat în alt vagon”, i-ar fi scris martorul unui prieten, într-un SMS.
Bilanţul oficial arată că 11 persoane şi-au pierdut viaţa, în vreme ce alte 45 au fost rănite în explozia de la metrou.
Rusia a fost ţinta unor atacuri lansate de militanţi ceceni în trecut. Lideri rebeli ceceni au ameninţat frecvent cu noi atacuri şi cel puţin 38 de persoane au fost ucise în 2010, când două femeie kamikaze au detonat bombe în garnituri de metrou pline, la Moscova.
Din anul 2000 până în prezent, rebelii ceceni au ucis 1.130 de persoane în atentate.