Atenţia investitorilor s-a îndreptat către acţiunile Băncii Transilvania, într-o piaţă în stagnare

Economica.net
15 03. 2013
bursa_bucuresti_bvb_59148000

Piaţa a crescut cu 0,24% în această săptămână, indicele general BET-C reîntorcându-se în imediata apropiere a nivelului de la finele lunii februarie. Astfel, indicele este cu 10,85% peste anul trecut.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni a avansat cu 1,05% în această săptămână, în timp ce indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,83%. În această lună, BET a crescut cu 1,74%, iar BET-FI cu 3,93%.

Astfel, raportat la nivelul de la finele anului trecut, indicele BET este pe plus cu 11,72%, iar BET-FI cu 11,15%.

Atenţia investitorilor a fost axată şi în această săptămână doar pe câteva acţiuni lichide, cele mai vizate fiind titlurile Fondului Proprietatea, OMV Petrom, Transgaz, BRD, Banca Transilvania şi SIF-uri.

„În ultimele zile se observă interes ridicat pentru anumite acţiuni şi cred că acest interes se datorează faptului că pe majoritatea pieţelor externe există un trend pozitiv, iar momentul este prielnic pentru creşterea expunerii pe România. Blue-chip-urile (acţiunile lichide – n.r.) sunt căutate cu precădere de către investitori, în timp ce restul pieţei este încă neatractivă, inclusiv din cauza lichidităţii reduse. SIF-urile sunt în continuare într-un moment pozitiv, în special datorită alegerilor care vor avea loc pentru consiliile de administraţie şi cred că jocurile pentru putere vor aduce în continuare interes pentru acestea”, a declarat pentru MEDIAFAX şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

Pe piaţa principală au fost realizate transferuri de 2,1 milioane lei cu acţiunile Băncii Transilvania, iar pe segmentul tranzacţiilor negociate a fost realizată o operaţiune cu 0,26% din titlurile instituţiei de credit pentru 7,4 milioane lei. Astfel, titlurile Băncii Transilvania au asigurat aproape 28% din lichiditatea pieţei.

Preţurile au fost apropiate de ultima cotaţie de joi, astfel că pe piaţa principală acţiunile au crescut cu 0,14%, la 1,47 lei, iar deal-ul a fost realizat la 1,478 lei, cu 0,68% peste şedinţa anterioară.

„Ceea ce se caută în acest moment sunt companiile mari şi solide, fără a exista interes deosebit pentru companiile cu capitalizare redusă. Acest trend se menţine de câţiva ani, în special datorită riscurilor pieţei de capital autohtone”, a afirmat brokerul.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu numai 0,09% sub ziua anterioară, în timp ce indicele BET-NG a fost pe plus cu 0,24%. Indicele BET-NG reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,59%.

La închiderea pieţei principale, indicele extins BET-XT s-a plasat cu 0,32% sub nivelul de joi, iar indicele extins BET-BK a fost cu 0,54% mai jos decât la finalul şedinţei precedente. Indicele BET-XT include cele mai lichide 25 de acţiuni româneşti, iar BET-BK reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, printre care şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 34,3 milioane lei (7,8 milioane euro), valoare cu puţin peste rulajul de joi, de 33,2 milioane lei (7,5 milioane euro).

Aproape 90% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Băncii Transilvania (9,5 milioane lei, din care un deal de 7,4 milioane lei), Fondul Proprietatea (8,5 milioane lei), SIF Oltenia (6,1 milioane lei, din care două deal-uri de 4,1 milioane lei), SIF Transilvania (3,4 milioane lei) şi OMV Petrom (2,7 milioane lei, din care un deal de 1,2 milioane lei).

Dintre aceste acţiuni, cele mai vizibile variaţii au fost înregistrate de Fondul Proprietatea şi SIF Transilvania. Titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,32%, la 0,6305 lei, în timp ce acţiunile SIF Transilvania au scăzut cu 2,01%, la 0,733 lei.

Corecţia acţiunilor SIF Transilvania a venit în ultima zi în care investitorii au mai putut cumpăra aceste titluri pentru a participa la AGA în care vor fi aleşi noi administratori şi vor fi votate dividendele pe care societatea le va distribui.

„În timpul rămas până la datele de înregistrare pentru AGA cred că piaţa îşi va menţine momentul pozitiv deoarece sunt interese destul de mari în joc şi nu văd niciun eveniment negativ care ar putea afecta contextul general în care ne aflăm. Deocamdată, tot ceea ce se întâmplă în piaţă este perceput într-un mod pozitiv, dar după ce se vor epuiza toate evenimentele din perioada imediat următoare cred că vom vedea o scădere a interesului faţă de acţiuni”, a mai spus Necula.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 152.000 de lei, valoare cu 15% peste rulajul de joi, de 132.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,6%.