Mai precis, este vorba despre clienții care, la jumătate anului, primesc gaze pe oferta Gas Start de la Engie. Iată ce scrie în notificarea trimisă de Engie unui astfel de client:
“În conformitate cu reglementările legale şi prevederile contractului de furnizare gaze naturale în regim concurențial (engie.ro/contracte-si-conditii-generale/), comunicat în trimestrul al lI-lea din 2021 şi care prevăd ajustarea prețului în cazul în care intervin schimbări semnificative ale condiţiilor de piaţă, vă transmitem prezenta Notificare și Actul Adiţional aferent contractului. Acestea conțin ajustarea preţului gazelor naturale la valoarea de 0,17500 lei/kWh începând cu data de 01.11.2021 până la data de 30.06.2022”.
De ce este important
Clientul care a primit această notificare este unul care, de la momentul liberalizării, nu a schimbat nimic, și ca el sunt mulți. Din vara anului trecut, a acceptat tacit noile planuri tarifare propuse de furnizor. În vara aceasta, Engie i-a anunțat pe clienții aflați în această situație că li se propune acest plan tarifar, Gas Start, fără vreun abonament, pentru că vechiul contract, valabil un an, a ajuns la final.
Înainte de jumătatea acestui an, clienții plăteau un preț al gazului (preț final,cu tarife de transport și distribuție și taxe, dar fără TVA) de 124 de lei/MWh. La jumătatea acestui an, prin noul contract, prețul a crescut la 155 de lei, preț final fără TVA. Și, iată că, în condițiile în care oamenii se așteptau probabil să rămână acest preț până în vara viitoare, acum Engie îi anunță că au parte, de la la 1 noiembrie, de un preț final, fără TVA, de 214 lei/MWh.
Avem așadar o creștere iulie-noiembrie de 38%. Prețul final, cu TVA inclus, de la 1 noiembrie este de 255 de lei/MWh, cel pe care îl veți plăti. Toate prețurile de mai sus sunt pentru un client Engie racordat la rețeaua de distribuție a Distrigaz Sud Rețele.
Cum justifică Engie scumpirea
Așadar, după cum vedeți, furnizorul a crescut prețurile la contractele în derulare deja, fiind, desigur, acoperit de contract. Acest lucru este încă un îndemn adresat oamenilor, de la fi atenți atunci când semnează un contract, să se asigure dacă prețul rămâne fix timp de un an sau se poate majora în funcție de evoluția prețului gazelor. Asta mai ales în condițiile creșterii abrupte a prețurilor la gaze din piață.
Iată cum justifică Engie noul preț:
“Modificarea prețului gazelor naturale intervine pe fondul condițiilor de achiziție a gazului atât în România, cât și în Europa, care au înregistrat, din aprilie până în prezent, o creștere fără precedent pentru perioada de livrare octombrie 2021 – martie 2022, depășind valoarea de 0,210 lei/kWh.
Creşterea costurilor de gaze naturale a apărut ca urmare a dezechilibrului dintre cerere şi ofertă, din cauza:
-creșterii cererii de gaze naturale generată de redresarea economică post-pandemică și de nevoile de înmagazinare de gaze naturale din această vară pentru a acoperi necesarul de consum din timpul iernii, cât şi pentru producerea energiei electrice;
-presiunii asupra ofertei de gaze naturale disponibile în Europa și în România și alinierii prețurilor burselor naționale la preţurile din pieţele regionale”
Ce pot face clienții
Dacă nu fac nimic înseamnă că accepta noul plan tarifar începând cu data de 1 noiembrie. Mai au opțiunea să solicite o altă ofertă de la Engie sau să schimbe furnizorul, după ce consultă oferte ale altor furnizori, iar în acest sens este util comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE. Schimbarea furnizorului este gratuită și se face, potrivit legii, în termen de 21 de zile. Repetăm îndemnul de mai sus: fiți foarte atenți ce tip de preț presupune oferta, dacă este unul fix ferm pe toată durata contractului, sau unul care poate fi modificat de furnizor în funcție de condițiile din piață