Avertismentul CE pentru producătorii de roșii din România: autoritățile trebuie să controleze toți beneficiarii
Cazul fermierilor italieni care au fraudat statul încasând subvenții pentru culturile de roșii în mod necuvenit, despre care a scris Vice.ro, ar putea avea consecințe asupra tuturor cultivatorilor de roșii care beneficiază de sprijinul cuplat facultativ pentru producția de tomate destinate procesării. Comisia Europeană a transmis autorităților din România, răspunzând la o întrebare cu solicitare de răspuns adresată de europarlamentarul PPE Daniel Buda, că ar trebui să efectueze controale la toți beneficiarii.
„În cadrul gestiunii partajate a Fondului european de garantare agricolă (FEGA), autoritățile naționale trebuie să instituie un sistem de administrare și control pentru a se asigura că plățile aferente politicii agricole comune (PAC), inclusiv sprijinul cuplat facultativ, sunt acordate corect. Prin urmare, autoritățile române ar trebui să verifice dacă sunt îndeplinite condițiile de eligibilitate pentru măsura de sprijin cuplat facultativ în cauză, prin controale administrative ale tuturor beneficiarilor și prin controale la fața locului bazate pe un eșantion de control”, a transmis Comisia Europeană.
Potrivit sursei citate, în cazul în care se constată că aceste condiții de eligibilitate nu sunt îndeplinite, iar plățile aferente sunt prin urmare neeligibile, autoritățile române ar trebui să asigure recuperarea corespunzătoare a respectivelor plăți necuvenite.
Amintim că România a decis să acorde sprijin cuplat facultativ (SCF) pentru producția de tomate destinate procesării, având în vedere dificultățile cu care se confruntă acest tip de activitate agricolă. Pentru a beneficia însă de subvenție, care se riddică anul acesta la 1.715 euro pe hectar, producătorii trebuie să arate, printre altele, că utilizează semințe certificate și că obține un randament anual minim de 15 tone/ha de tomate comercializate către unitățile de procesare industrială înregistrate în țară.
Vice a scris în luna aprilie despre cinci firme deținute de mai mulți italieni din Sicilia care au arendat terenuri în Oltenia, declarând ulterior la Agenția pentru Plăți în Agricultură (APIA) că le cultivă cu tomate. În total, s-au plătit 850 000 de euro subvenții pentru culturi de roșii care nu au existat niciodată în realitate.
„Autoritățile statului nu au depistat frauda, astfel încât plățile către restul fermierilor români care au cultivat roșii în 2017 au scăzut radical. La plata sprijinului cuplat, banii alocați se împart pe suprafața cultivată. Având în vedere că au fost luate în calcul și 537 de hectare de pârloagă, de pe raza a patru localități din Mehedinți, subvenția pentru roșii a scăzut la sub 1 500 euro/hectar. În timp ce fermele cu capital românesc care produc tomate sunt în prag de faliment din cauza scăderii producției pe fondul intemperiilor și al exporturilor masive, dar și pe fondul altor factori limitativi de dezvoltare, cinci firme deținute de italieni care nu au produs roșii s-au bucurat de sprijinul financiar cuvenit adevăraților cultivatori de roșii. Care sunt recomandările Comisiei pentru autoritățile române în vederea asigurării alocării subvențiilor doar către acei fermieri care într-adevăr cultivă terenurile?”, a întrebat Buda Comisia, în acord cu art 130 din Regulamentul de procedură a Comisiei.