Atenţie, şoferi! Din primăvară, radarele fixe vor funcţiona din nou, în toată ţara
„Noul Cod Rutier va apărea în perioada aprilie-mai a anului viitor. Noi sperăm ca radarele fixe să fie deja funcţionale la momentul apariţiei noului Cod Rutier”, a spus, pentru RTV.net, Lucian Diniţă, comisar şef al Direcţiei Rutiere.
Repornirea radarelor depinde şi de decizia Ministerului de Interne.
„Am făcut un demers către Ministerul de Interne pentru a se repune în funcţiune aceste radare fixe”, a precizat Lucian Diniţă. Repunerea în funcţiune a radarelor fixe va fi făcută ca şi prima dată, în parteneriat public-privat.
„Va fi un parteneriat public-privat, între primării şi Inspectoratul General al Poliţiei Române. Radarele nu vor fi ale Poliţiei Rutiere”, a amintit Lucian Diniţă.
Până la repunerea în funcţiune a radarelor fixe, tot mai mulţi şoferi vitezomani scapă nepedepsiţi.
„Nu am cifre exacte, dar numărul de amenzi este în scădere faţă de perioada în care radarele funcţionau”, a mai declarat Lucian Diniţă pentru RTV.net. „Depinde de fiecare primărie la ce distanţe vor monta radarele unele faţă de celelalte”, a conchis Lucian Diniţă.
În momentul când radarele funcţionau, şoferii erau pândiţi de peste 130 de aparate pe toate drumurile ţării.
La data de 24 aprilie 2009, după îndelungi discuţii controversate, Poliţia Rutieră a retras avizul de funcţionare a radarelor fixe amplasate în 18 judeţe.
Suspendarea aparatelor radar fixe amplasate a fost cerută din cauza lipsei cadrului legal general de funcţionare pentru aceste sisteme, în urma unor contracte încheiate de primării cu societăţi particulare.
Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) anunţa atunci că va cere în justiţie anularea unor contracte privind amplasarea radarelor fixe care nu respectă procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică.
De atunci şi până în prezent, singurul sistem de depistare a vitezei rămas în funcţiune este cel de pe DN1, care aparţine în totalitate Poliţiei.