Atenţie, vanitatea poate ucide!
Dragostea de sine aduce cu ea preocupări intense pentru felul în care arăţi, cum te comporţi, dacă placi şi dacă reuşeşti să te impui în societate. Aceste preocupări se manifestă în special la bărbaţi, cărora presiunea provocată de grija de a străluci cu orice preţ poate duce la depresie, tensiune şi chiar la tulburări de personalitate.
Psihologii americani de la Universitatea Michigan au făcut studii pe 106 bărbaţi şi femei cărora le-au administrat teste de personalitate şi le-au luat probe de salivă pentru a le măsura nivelul de cortizol – hormonul stresului – secreţie în care acesta se găseşte.
La bărbaţi, atât răspunsurile date la chestionare, cât şi concentraţia de cortizol din probele de salivă au indicat un narcisimn accentuat, comparativ cu aceleaşi constante măsurate la femei, scrie Daily Mail.
„Chiar dacă narcisiştii au o percepţie de sine grandioasă, în realitate se îndoiesc uneori de sine şi recurg adesea la un comportament agresiv atunci când le este ameninţată superioritatea pe care ei cred că o au”, a afirmat coordonatorul studiului, David Reinhard.
„Aceste comportamente se traduc printr-o activitate cardiovasculară intensă, cu atât mai mare, cu cât narcisismul este mai puternic dezvoltat şi provoacă o reacţie de răspuns pe măsură, cu consum nervos foarte mare” ceea ce poate duce la tensiune arterială şi boli cardiovasculare, depresie şi tulburări de comportament, a mai explicat specialistul.
Un grad „sănătos” de narcisism nu strică nimănui, „dar când se depăşeşte măsura, atunci devine extrem de dăunător” sănătăţii, putând provoca şi moartea, din cauza tensiunii arteriale sau a altor afecţiuni legate de stresul puternic, a mai spus Reinhard.