Atos și Thales creează cea mai mare companie europeană de big data și AI pentru apărare și securitate

Atos și Thales anunță crearea Athea, o societate mixtă care va dezvolta o platformă suverană de big data și inteligență artificială pentru jucătorii din sectorul public și privat din comunitățile de apărare, informații și securitate internă a statului. Athea se va baza pe experiența acumulată de ambele companii din faza demonstrativă a programului ARTEMIS, platforma de big data a Ministerului Forțelor Armate franceze.
Lidia Neagu - mar, 08 iun. 2021, 13:09
Atos și Thales creează cea mai mare companie europeană de big data și AI pentru apărare și securitate

Anterior, cele două companii au semnat, de asemenea, contractul de optimizare și pregătire a lansării la scară largă a platformei ARTEMIS cu Agenția Franceză pentru Achiziții în Apărare. Noua societate mixtă va deservi inițial piața franceză, ulterior abordând cerințele europene.

Odată cu creșterea exponențială a numărului de surse de informații și presiunea crescută pentru a răspunde mai repede la problemele potențiale, agențiile de stat trebuie să gestioneze volume din ce în ce mai mari de date eterogene și să accelereze dezvoltarea de noi aplicații AI în care securitatea și suveranitatea sunt esențiale. Athea va crea o soluție de gestionare în siguranță a datelor sensibile la scară națională și va sprijini implementarea acelei soluții în cadrul programelor guvernamentale. Noua entitate va oferi, expertiză, consultanță, training și alte servicii.

Acest joint venture va pune în comun investițiile, expertiza și experiența companiilor pentru a răspunde rapid și eficient cererii de inovație. Athea va colabora cu un ecosistem de companii mari, IMM-uri, start-up-uri și institute de cercetare specializate în big data și inteligență artificială. Împreună cu Agenția Digitală pentru Apărare recent creată, entitatea comună va oferi, de asemenea, soluții sigure și blocuri tehnologice deschise și modulare, care încurajează colaborarea și stimulează ecosistemul industrial și suveran, pentru a sprijini dezvoltarea de aplicații de încredere.

„Acest joint-venture între Thales și Atos ilustrează angajamentul ambelor companii de a sprijini transformarea digitală a clienților, oferind o soluție sigură și inovatoare bazată pe tehnologia franceză, pentru a procesa volume imense de date eterogene. Împreună, ne vom valorifica domeniile de expertiză pentru a oferi cele mai bune soluții de big data și inteligență artificială”, a declarat Marc Darmon, vicepreședinte executiv, Secure Communications and Information Systems, Thales.

„Capacitățile de date sensibile au devenit o problemă de suveranitate pentru agențiile de stat. Prin combinarea expertizei a doi jucători majori în domeniul apărării și tehnologiilor digitale cu flexibilitatea unei entități dedicate, Athea va genera un potențial imens de inovație și va stimula ecosistemul industrial și de apărare, inclusiv start-up-uri inovatoare, pentru a satisface nevoile agențiilor guvernamentale ale altor actori din sector.

Acest nou joint venture Atos și Thales reprezintă o oportunitate ce combină o înțelegere cuprinzătoare a problemelor de apărare și securitate cu care se confruntă statele europene cu accesul la cele mai noi inovații în domeniul big data și al inteligenței artificiale” a declarat Pierre Barnabé, Senior Executive Vice President, Big Data and Cybersecurity, Atos.

Atos este lider global în transformare digitală, având peste 105.000 de angajați și venituri anuale de peste 11 miliarde de euro. Compania ocupă prima poziție la nivel european în domeniile securității cibernetice, cloud și performance computing. Grupul oferă soluții personalizate end-to-end, pentru toate industriile din 71 de țări. Pionier în servicii și produse de decarbonizare, Atos se angajează să furnizeze un sistem digital securizat și decarbonizat pentru clienții săi. Atos este o societate europeană (Societas Europaea), listată la Bursa de la Paris și operează sub mărcile Atos și Atos|Syntel.

Te-ar mai putea interesa și
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Prima modificare de preț la benzinării din această lună: Petrom a scumpit motorina, menținând prețul benzinei...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi indemnizaţiilor. Peste 3 milioane de certificate medicale eliberate asiguraţilor în 2023, în scădere masivă faţă de 2022
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie falimentul?
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie ...
Un studiu făcut de BNR despre criteriile în care o firmă are șanse să devină de succes într-un ciclu de 5-10 ani s-a ...
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Tudor Manea a comentat amenda primită din partea Consiliului Concurenței, precizând că retailerul a fost ...